FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Galebarenje" lajtmotiv festivala Korčulanski šušur

Autor: nper
KORČULA , 8. kolovoza 2013. (Hina) - Posjetitelji i građani Korčule će do 12. kolovoza na ulicama i trgovima tog srednjovjekovnog otočkog grada moći pratiti događanja na Festivalu od riči ili Korčulanskom šušuru koji je sinoć otvoren.

Festival organizira zagrebačka Udruga kulturne akcije "Kula", u partnerstvu s Gradom Korčulom te Gradskom knjižnicom "Ivan Vidali", Centrom za kulturu i gradskim muzejom.

Zainteresirana publika će svaku večer do kasnih sati moći sudjelovati i razgovarati na temu Ljetne romanse, uz posebno poglavlje posvećeno galebovima, čuvarima gotovo izumrle umjetnosti zavođenja strankinja.

Već na otvaranju posjetitelji su u ljetnom kinu pogledali kratki film "Trapula" Ivana Ramljaka i Marka Škobalja koji je snimljen prošle godine na Ražnjiću pored Lumbarde, odakle s istočne strane započinje otok Korčula. Film je vizualno posvećen svim nijansama otoka, kroz priču o tankoj granici između sjećanja i različitih realnosti. O filmu su pričali autor Marko Škobalj i glumac Henry Hančević.

Prikazan je i film "Dobro došli u Igrane" Kristine Kumrić,u kojemu se na duhovit način otkriva priča nekolicine mještana Igrana u Makarskom primorju koji iznose doživljaje preživljavanja, od borbe za svakog gosta, preko analize naroda koji se svakoga ljeta iz cijele Europe odmaraju na plažama. Tako su bivši i sadašnji galebovi pričali iskustva koja je strankinja najbolja za druženje i ljubav.

Nakon ovog filma uslijedio je kino klasik redatelja Obrada Glušćevića iz 1964. "Lito Vilovito" gdje tri mladića osvajaju strankinje. Jedan od njih se i oženio, drugi ozbiljno zaljubio, ali ona odlazi te ostaju njihove stalne ozbiljne cure iz mjesta.

Do kraja Korčulanskog šušura bit će govora o liku i djelu korčulanskog autora Roberta Tomovića. Osim književnika i pjesnika u raspravama o ljubavima u letu pridružit će se i Dragan Markovina i Boris Stamenić, a svoje su sudjelovanje najavili su i autori popularnog stripa Lavanderman.

Tijekom opuštenih ćakula s mulitmedijalnim umjetnicima (Tanja Mravak, Vlado Bulić, Marija Borovičkić, Marka Pogačar i drugi) pokušat će se istraživati na koji način se umjetnost odnosi prema ljetnim ljubavima, je li i na koji način zabilježen fenomen galeba, je li on specifikum jadranskog priobalja te ima li ikakve šanse za opstanak u EU.

(Hina) xnper ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙