FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica kulture organizirala prijem uoči Pulskog festivala

Autor: dspo
PULA, 20. srpnja 2013.(Hina) - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić večeras je u pulskom hotelu "Park Plaza Histria" uoči svečanog otvaranja 60. Festivala igranog filma upriličila prijem za redatelje, glumice i glumce te autore i druge filmske djelatnike koji su, kako je rekla "stvarali i stvaraju filmove te doprinijeli uspjehu pulskog filmskog festivala".

Prijemu su bili nazočni i ministri kulture Republike Slovenije i Republike Kosovo Uroš Grilc i Memli Krasniqui.

"Šezdeseto izdanje filmskog festivala u Puli ne bi postojalo bez umjetnika i umjetnica iz država sljednica Jugoslavije. Ono što danas nazivamo poviješću hrvatske kinematografije u značajnoj je mjeri formirano unutar jugoslavenske kinematografije", istaknula je ministrica Zlatar Violić dodavši kako je "šezdeset godina puno u životu jedne osobe, ali i jednog festivala".

Ustvrdivši kako je pulski filmski festival neosporno utjecao na društveni, socijalni i kulturni život građana Pule, ministrica Andrea Zlatar Violić ustvrdila je da koprodukcije danas čine, kako je rekla "osnovu naše kinematografije".

"Međusobno surađujemo i tu smo suradnju prilagodili današnjem vremenu te znamo kako doći do sredstava iz fondova Europske unije. No, ostali su neki problemi poput distribucije filmova između naših zemalja, nedostatka suradnje između javnih televizija, problemi oko autorskih prava koje treba riješiti" - poručila je Zlatar Violić dodavši kako i u takvim okolnostima suradnja nema alternative.

Slovenski i kosovski ministri kulture također su izrazili zadovoljstvo ovim susretom spomenuvši pritom značaj takvih festivala za cijelu regiju dok je direktor sarajevskog filmskog festivala Mirsad Purivatra istaknuo kako "sarajevskog festivala ne bi nikada bilo da nije bilo pulskog".

Inače, kako su se mnogi filmski umjetnici večeras podsjetili festival je započeo 1953. s osam stranih filmova, da bi šezdeset godina kasnije program obuhvaćao natjecateljski program od 14 domaćih filmova, 10 koprodukcija, 27 filmova zemalja članica Europske unije i još mnogo kratkih fimova i filmova za djecu.

Među brojnim filmskim umjetnicima na ovom skupu bili su Veljko Bulajić, Rajko Grlić, Borislav Buzančić, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Bogdan Diklić, Vinko Brešan, Vera Zima, Emir Hadžihafizbegović i drugi.

(Hina) xdspo yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙