FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftne kompanije od ponoći blago snižavaju cijene derivata

Autor: nbrc
ZAGREB, 5. kolovoza 2013. (Hina) - Naftne kompanije od ponoći će blago sniziti cijene naftnih derivata – benzina i plavog dizela za lipu-dvije po litri, lož ulja za šest, a eurodizela za prosječnih 12 lipa, što je u skladu s najvišim cijenama derivata koje je danas objavilo Ministarstvo gospodarstva.

U okvirima koje je utvrdilo Ministarstvo, kako se doznaje, kretat će se i promjene cijena na Ininim benzinskim postajama, pa će se tako eurosuper BS 95 prodavati po cijeni od 10,62 kune, što je dvije lipe manje od dosadašnjih 10,64 kune, dok će eurosuper BS 95 class ostati na 10,69 kuna.

Nova cijena eurosupera BS 98 plus class je 10,95 kuna, što je jednu lipu manje od dosadašnjih 10,96 kuna.

Najviše će od ponoći pojeftiniti eurodizeli, pa će od sutra na Ininim postajama eurodizel BS pojeftiniti za 13 lipa, na 9,79 kuna (do sada 9,92 kune), a eurodizel BS class za 10 lipa, na 9,89 kuna (do sada 9,99 kuna).

Nova cijena plavog dizela od sutra je 6,28 kuna, što je jednu lipu niže od dosadašnjih 6,29 kuna, a loživo ulje će pojeftiniti za šest lipa, na 6,69 kuna (do sada 6,75 kuna).

Ministarstvo gospodarstva, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših cijena naftnih derivata, svaki drugi ponedjeljak utvrđuje i objavljuje najviše maloprodajne cijene, no uz derivate po tim cijenama naftne kompanije mogu imati i derivate po nešto višim cijenama i to derivate s dodanim multifukcionalnim aditivima. No, u tom slučaju moraju imati i taj derivat bez dodanih aditiva, a na benzinskim postajama na kojima nema te mogućnosti, moraju imati najvišu maloprodajnu cijenu koju je za taj derivat utvrdilo Ministarstvo.

Dobar dio naftnih kompanija na svojim benzinskim postajama ima derivate s dodanim aditivima i najčešće je riječ o eurosuperu 95 i eurodizelu, a u slučaju Ine riječ je o eurosuperu 95 i eurodizelu s oznakom class.

Uz derivate s dodanim aditivima, naftne kompanije i na postajama na autocestama mogu slobodno utvrđivati visinu premije, pa tako imati i nešto više cijene od najviših cijena koje je utvrdilo Ministarstvo.

Promjena cijena, sukladno Pravilniku, ponajviše ovisi o kretanju cijena derivata i tečaju američkog dolara.

Po podacima koje je danas objavila Ina na svojim Internet stranicama u protekla su dva tjedna kotacije benzina na mediteranskom tržištu pale do 0,43 posto, dok su kotacije plinskih ulja pale za 0,10 posto. Tečaj dolara u odnosu na kunu je oslabio, za 1,93 posto, u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

(Hina) xbn ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙