FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erjavec o američkom prisluškivanju i odlasku Dimitrija Rupela

Autor: lfia
LJUBLJANA, 3. srpnja 2013.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je u srijedu da mu je američki veleposlanik u Ljubljani zajamčio da američke sigurnosne službe nisu špijunirale Sloveniju.

Govoreći o aferi nastaloj zadnjih dana nakon medijskih objava da je američka Nacionalna agencija za sigurnost nadzirala, odnosno špijunirala, čak i ustanove EU-a i predstavništva nekih europskih država, Erjavec je članovima parlamentarnog odbora za vanjsku politiku rekao da je u utorak razgovarao s američkim veleposlanikom u Sloveniji Josephom Mussomelijem te da mu je Mussomeli rekao da se "po njegovim informacijama" Sloveniju nije prisluškivalo, no da će stvar "još jednom provjeriti".

Erjavec je dodao da teško može ocijeniti kako će spomenuta afera oko navodnih špijunskih aktivnosti SAD-a prema europskim državama djelovati na odnose EU-a i SAD-a i na planirani početak njihovih pregovora o zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini.

Mnogo je toga još nejasno, rekao je Erjavec, dodavši da će se više moći reći nakon sljedećeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

U odgovoru na pitanja zastupnika oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS), Erjavec je zanijekao da se iza njegove odluke prema kojoj ovog mjeseca s mjesta slovenskog generalnog konzula u Trstu odlazi nekadašnji ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel kriju politički motivi.

Rupel je član Slovenske demokratske strane (SDS), koju vodi bivši premijer Janez Janša, čija ga je vlada lani i imenovala generalnim konzulom u Trstu.

Erjavec je rekao da je odlazak Rupela s tog mjesta bila pravno i stručno, a ne politički motivirana odluka jer prema odredbama interventog zakona o uravnoteženju javnih financija, koji je donijela prijašnja vlada, a primjenjuje se na javne službenike, Rupel ispunjava sve kriterije za odlazak u punu mirovinu. Erjavec se o tome, kako je istaknuo, savjetovao i s pravnom službom.

Erjavec je dodao da se Rupelovi rezultati u slovenskoj politici i diplomaciji i ono što je postigao u zadnjih dvadeset godina ne mogu osporavati, ali da je u ministarstvu vanjskih poslova dovoljno mladih ljudi kvalificiranih za obavljanje dužnosti na kojoj je on dosad bio.

Rupel je u više navrata i u različitim vladama bio ministar vanjskih poslova pa i u prvoj polovici 2008., kad je Slovenija predsjedavala EU-om.

(Hina) xfl ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙