FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manipulacije oko proglašenja Zelića za počasnog građanina Subotice

Autor: jsta
SUBOTICA, 31. srpnja 2013. (Hina) - Subotička gradska skupština ponovno je odbila proglasiti poznatog hrvatskog pravnika, publicista i diplomata Nacu Zelića za počasnog građanina Subotice, što je po tvrdnjama predlagača posljedica zlouporaba prigodom glasovanja, prenijeli su u srijedu subotički mediji.

Vijećnici Skupštine grada Subotice trebali su raspravljati o inicijativi da se Naci Zeliću dodijeli zvanje počasni građanin ali je to na prijedlog Srpske napredne stranke (SNS) skinuto s dnevnog reda sjednice pod izlikom da nije poštivana procedura predlaganja, kao i da on to visoko gradsko priznanje ne zaslužuje.

Većina vijećnika podržala je stajalište SNS-a, no predlagači Nace Zelića – Demokratska stranka (DS) i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) utvrdili su da je došlo do zlouporabe glasačkog uređaja zbog čega odluka o skidanju nije legitimna, niti legalna.

„Riječ je o zlouporabi aparata za glasovanje vijećnice Josipe Vojnić Tunić iz DSHV-a, koja je trenutačno u inozemstvu i nije bila prisutna na sjednici. No netko je njezin aparat iskoristio upravo za glasovanje protiv Odluke o proglašenju Nace Zelića počasnim građaninom Subotice, za što se DSHV najviše zalagao“, objavili su predstavnici DS-a i DSHV-a.

Oni su zbog tražili da se inicijativa hitno ponovno treba naći na zasjedanju lokalnog parlamenta.

S druge strane predsjednica Skupštine grada Maria Kern Solya, članica Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) koji je glasovao protiv prijedloga, odgovorila je da su odluke sa sjednice legitimne i legalne, te da ponavljanje sjednice ne smatra opravdanim.

Ovo je drugi puta da Skupština grada Subotice odbija podržati prijedlog da se kandidatu hrvatske zajednice Naci Zeliću dodjeli zvanje počasni građanin.

Protivnicima njegove kandidature smeta što se u obrazloženju odluke navodi da se zalagao za očuvanje imena i tradicije bunjevačkih Hrvata u Vojvodini.

Po tvrdnjama vijećnika SNS-a i članova bunjevačkih organizacija formulacijom „bunjevački Hrvati“ negira se postojanje bunjevačke nacionalne zajednice koja za sebe kaže da nije hrvatske pripadnosti.

„Ovo je veliko poniženje za Hrvate u Vojvodini i Srbiji. Sudeći po raspravi koja je vođena oko prijedloga razvidno je kako je najveći nedostatak Nace Zelića to što je Hrvat“, prokomentirao je predsjednik subotičke podružnice DSHV Martin Bačić polemiku oko Zelića.

Naco Zelić je publicist, pravnik i diplomat rođen u Subotici 1930. Zbog članstva u Matici Hrvatskoj, tijekom trajanja Hrvatskog proljeća, gubi posao i odlazi u Zagreb gdje i danas živi kao umirovljenik, ali i dalje podupire svoje sunarodnjake u Vojvodini.

(Hina) xjs ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙