FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO: na jesen plan za Afganistan poslije 2014.

Autor: bcav
MONS, 30. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - NATO se nada da će do kraja godine izraditi detaljan operativan plan za svoju smanjenu misiju u Afganistanu nakon 2014., uključujući i broj potrebnih vojnika, izjavio je u utorak novi zapovjednik NATO-a.

NATO planira zadržati ograničenu misiju koja bi se sastojala od uvježbavanja i savjetovanja afganistanskih snaga sigurnosti nakon 2014. kada će se većina stranih vojnika povući pošto domaće snage preuzmu odgovornost za borbu protiv talibana.

SAD i ostale članice Saveza dosad nisu željele govoriti detaljno o broju vojnika potrebnih za provođenje te misije.

Američki dužnosnici su u veljači objavili da NATO razmatra plan po kojem bi u Afganistanu ostalo između 8.000 i 12.000 vojnika. U Bijeloj kući se raspravlja o zadržavanju 3.000 do 9.000 američkih vojnika u sklopu ukupnih snaga NATO-a, a predsjednik Barack Obama izložen je velikom pritisku da javno objavi točan broj.

General američkog ratnog zrakoplovstva Philip Breedlove, koji je u svibnju postao zapovjednik snaga NATO-a za Europu, rekao je da je detaljan operativni plan misije ili plan "O" u uznapredovaloj fazi izrade.

"Plan 'O' je prilično odmakao, uz uznimku nekoliko ključnih dijelova koji se tiču brojki i vrste snaga", rekao je Breedlove novinarima u operativnom stožeru NATO-a u Monsu u Belgiji.

"Još uvijek čekamo podatke od pojedinih država članica kako bi potpuno dovršili plan, ali se nadamo da ćemo plan 'O' moći donijeti na jesen", dodo je.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙