FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erste banka s nižom neto dobiti

Autor: tmis
ZAGREB/RIJEKA, 30. srpnja 2013. (Hina) - Erste&Steiermaerkische Bank d.d. u prvih je šest mjeseci 2013. ostvarila neto dobit u iznosu od 126,5 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje za 53,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su danas iz te banke napominjući kako se trenutačno nepovoljno stanje u gospodarstvu odražava i na njihove financijske pokazatelje.

Pritom je smanjenje neto dobiti u najvećoj mjeri rezultat povećanja troškova vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja na što, osim objektivne gospodarske situacije i tržišnih uvjeta koji se općenito negativno reflektiraju na poslovanje tvrtki, utječe i provođenje postupaka predstečajnih nagodbi te prilagodba regulatornim mjerama.

Napominju da su u prvoj polovici ove godine zadržali stabilan trend poslovanja, unatoč izuzetno zahtjevnim tržišnim okolnostima.

Ukupna aktiva banke na kraju lipnja iznosila je 58,7 milijardi kuna, što je za 0,3 posto više u odnosu na kraj 2012.

Ukupni krediti banke na na kraju prvog ovogodišnjeg polugodišta iznosili su 38,74 milijardi kuna, što je za 0,1 posto više u odnosu na kraj prošle godine.

Ukupni depoziti i dalje bilježe stabilan rast te su krajem lipnja 2013. iznosili 34,3 milijardi kuna, što je za 3,5 posto više u odnosu na kraj 2012.

Ističu kako je postignuti financijski rezultat u skladu je s postavljenim ciljevima budući da je takav razvoj događaja već ranije bio predviđen i ugrađen u poslovne planove za 2013.

"Prva polovica 2013. ukazuje na nastavak nepovoljnih gospodarskih kretanja što neminovno utječe i na poslovanje banaka. U uvjetima takvog, vrlo zahtjevnog tržišnog okruženja, zadovoljni smo ostvarenim rezultatom banke, iako je iz njega i više no vidljivo da snosimo značajan teret trenutačne gospodarske situacije i objektivnih uvjeta poslovanja", kaže predsjednik uprave Erste banke Petar Radaković.

Nada se da će buduće razdoblje donijeti potrebne reforme koje će pomoći realnom sektoru da postane konkurentan i počne zapošljavati, te ističe kako bankarski sektor ima dovoljno kapaciteta i spreman je pratiti sve zdrave, održive i isplative projekte.

Do kraja ove godine Erste banka perspektivu za novo kreditiranje i dalje vidi u obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, poljoprivredi i infrastrukturnim projektima u vezi s EU fondovima, turizmu i proizvodnji namijenjenoj izvozu. Ovu godinu žele završiti s porastom svojih tržišnih udjela.

Prema konsolidiranom financijskom izvještaju Grupe za prvo polugodište 2013., koji osim Erste banke uključuje ovisna društva Erste DMD, Erste Nekretnine, Erste Delta, Erste Bank Podgorica, Erste Card Club, Erste Factoring, ukupna aktiva iznosila je 66 milijardi kuna, što je za 0,1 posto više u odnosu na kraj 2012.

Neto dobit Grupe iznosila je 174,8 milijuna kuna, što je za 45,3 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2012. godinu.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙