FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istražno povjerenstvo UN-a: Tisuće otetih u Siriji

Autor: mhaj
NEW YORK , 29. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Predsjednik UN-ova istražnog povjerenstva za stanje u Siriji Paulo Sergio Pinheiro u ponedjeljak je u New Yorku osudilo strašnu situaciju u kojoj se nalaze tisuće otetih u toj zemlji, u kojoj je od početka sukoba prije 28 mjeseci u sukobima poginulo više od 100.000 ljudi.

"Jedan od najpodmuklijih aspekata sirijskoga sukoba je nestanak tisuća ljudi, odvedenih iz njihovih domova, s barikada ili s ulica", rekao je pred Općom skupštinom UN-a Pinheiro.

Otmice i njihova zatočenja "za istražno povjerenstvo predstavljaju otvoren put prema drugim zločinima, poput mučenja", kazao je Pinheiro pred 193 člana skupštine, iznijevši podatke o brojnim zloičnima u višemjesečnom sukobu.

"Mučenja zatočenih, kako se vidi iz priloženih dokumenata i dalje se sustavno prakticiraju, uglavnom u zatvoreničkim centrima tajnih vladinih službi", kazao je.

"Mučenja se primjenjuju i u državnim vojnim bolnicama. Pripadnici naoružanih grupa koje se protive sirijskoj vladi muče se tijekom ispitivanja, a pritom se koriste identične metode koje koriste tajne službe" Bashara al-Assada.

Sirijski veleposlanik pri UN-u Bashar Jafari kritizirao je informacije koje su iznijeli istražitelji UN-a, nazvavši ih apsurdnima.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙