FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: plodni razgovori s UN-ovi inspektorom

Autor: bcav
BEJRUT, 27. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Sirija je u subotu objavila da je vodila "plodne" razgovore s UN-ovim inspektorom za kemijsko oružje, no nije navela hoće li mu dopustiti istragu o tome je li u građanskom ratu u toj zemlji korišteno biološko oružje.

Sirija dosad nije dopuštala ulazak u zemlju timu glavnog inspektora Ake Sellstroma, a njegova misija ovoga tjedna bila je pripremiti teren za moguću istragu.

Sirijska novinska agencija SANA izvijestila je da se Sellstrom sastao s ministrom vanjskih poslova Walidom al-Moualemom i prenijela priopćenje ministarstva u kojem se razgovor opisuje kao "sveobuhvatan i plodan".

U priopćenju se ne navodi je li Sellstromovu timu dopušten dolazak u Siriju.

Damask je dosad zabranjivao dolazak inspektora u zemlju, osim u Khan al-Assal u provinciji Allepo, gdje su prema tvrdnjama predsjednika Bashara al-Assada i njegovih ruskih saveznika, pobunjenici u ožujku uporabili kemijsko oružje.

SAD je prošloga mjeseca objavio kako ima dokaze da je sirijska vojska upotrijebila kemijsko oružje protiv pobunjenika koji žele svrgnuti Assada.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ustraje u tome da UN-ovi inspektori dođu u barem još jedno mjesto, grad Homs gdje su vladine snage u prosincu 2012. navodno napale pobunjenike kemijskim oružjem.

Obje strane odbacuju optužbe za korištenje kemijskog oružja u ratu u kojem je prema procjenama UN-a dosad poginulo 100.000 ljudi.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙