FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvadeseta godišnjica zločina nad Hrvatima u Doljanima

Autor: slek
MOSTAR, 28. srpnja 2013. (Hina) - Dvadeseta godišnjica pokolja u Doljanima na sjeveru Hercegovine, jednoga od najtežih zločina koji su nad Hrvatima počinili pripadnici Armije BiH tijekom protekloga rata, obilježena je u nedjelju svetom misom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća u tome mjestu koje je danas gotovo napušteno.

Na današnji dan prije 20 godina pripadnici bošnjačke Armije BiH su likvidirali 39, uglavnom zarobljenih hrvatskih civila i vojnika Hrvatskoga vijeća obrane.

"Ne možemo se oteti dojmu da je pokolj na Stipića livadi još uvijek u tijeku, jer još uvijek nitko nije odgovarao za počinjena zvjerstva na ovome mjestu", rekao je general Stanislav Baja Sopta koji je osobno sudjelovao u oslobađanju Doljana.

Svetu misu za stradale Hrvate na lokaciji Stipića livadi gdje je pronađeno izmasakrirano više osoba predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, uz koncelebraciju svećenika iz okolnih župa. Vukšić je rekao kako se nada da će počinitelji biti procesuirani, te je vjernik pozvao na oprost i pomirenje.

U čast 20. obljetnice stradanja hrvatskih civila i branitelja ove godine organiziran je memorijalni maraton trkača iz Širokog Brijega i Gruda koji su dotrčali do Doljana.

U Doljanima danas živi mali broj prijeratnih stanovnika.

U napadu na većinsko hrvatsko selo Doljane kojega su 28. srpnja 1993. izveli pripadnici 44. brdske brigade IV korpusa Armije BiH zajedno s lokalnim Bošnjacima, ubijeno je 39 hrvatskih civila i pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane. U logor Muzej u Jablanici, kojim je upravljala Armija BiH, odvedeno je 185 hrvatskih mještana.

Protiv dvojice pripadnika Armije BiH vode se sudski procesi za ovaj zločin.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙