FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin poziva Ukrajinu u gospodarsku integraciju s Rusijom

Autor: ztre
KIJEV, 27. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u subotu Ukrajinu, koja se želi približiti Europi, u gospodarsku integraciju s Rusijom, ističući duhovne veze između dviju pravoslavnih zemalja.

Ruski predsjednik boravi u dvodnevnom posjetu Ukrajini u povodu 1025. godišnjice uvođenja kršćanstva u Kijevsku Rusiju, prvu istočnoslavensku državu koja se pojavila u 9. stoljeću na području današnje Ukrajine, Bjelorusije i Rusije.

"Svi mi duhovni smo nasljednici onoga što se dogodilo ovdje prije 1025 godina (...) U tom smislu jedinstven smo narod", rekao je Putin, govoreći o princu Vladimiru I. (980-1015), koji je 988. godine službeno prihvatio kršćanstvo od Bizanta.

Vjerske svečanosti na kojima sudjeluju i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić te moldavski Nicolae Timofti organizirane su pred summit u Vilniusu u studenome na kojem bi mogao biti potpisan sporazum o partnerstvu i suradnji između Ukrajine i Europske unije.

"Poštivat ćemo svaki izbor ukrajinskog naroda" kad je riječ o integraciji u postsovjetske strukture, kojima dominira Moskva, kazao je Putin, ističući da bi gospodarstva dviju zemalja zajedno bila konkurentnija.

Rusija već godinama poziva Ukrajinu da se umjesto prema Zapadu okrene prema Istoku i priključi carinskoj uniji koju za sada čine Rusija, Kazahstan i Bjelorusija.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙