FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Poljoprivrednici traže povećanje otkupne cijene pšenice

Autor: zkre
MOSTAR, 22. srpnja 2013. (Hina) - Više stotina poljoprivrednika iz Semberije na sjeveroistoku BiH blokiralo je traktorima u ponedjeljak na sat vremena granični prijelaz Rača prema Srbiji, tražeći povećanje otkupne cijene domaće pšenice ili zabranu uvoza, izvijestila je Federalna televizija (FTV).

Po navodima FTV-a, prosvjednici su istaknuli da je ponižavajuće što je mlinarima dopušteno formiranje otkupnih cijena krušnog žita i pri tome ostvaruju veliku zaradu na njihovu radu. Najavili su masovne prosvjede i blokadu svih graničnih prijelaza ako se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Otkupna cijena kilograma pšenice iznosi 0, 28 maraka (oko 1,07 kuna), dok kilogram kruha košta između 1 i 1,3 maraka. Proizvođači traže povećanje cijene pšenice ili smanjenje cijene kruha.

"Nemamo namjeru stvarati blokade, ali ako se danas ne uspijemo s predstavnicima vlasti Republike Srpske dogovoriti da se zabrani uvoz pšenice i ako se ta odluka ne donese do petka, blokirat ćemo sve granične prijelaze", rekao je novinarima predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS-a za grad Bijeljinu Ljubo Maletić.

Poljoprivrednici su opetovali svoj zahtjev da se otkupna cijena pšenice po kilogramu povisi na 0,38 maraka, što bi zajedno s obećanom pomoći Vlade RS-a od 0,4 marke bilo dovoljno da pokriju troškove proizvodnje. Vlada RS-a u ponedjeljak je priopćila kako ne može utjecati na otkupne cijene žitarica.

(Hina) xzkre ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙