FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Albert II. se oprašta pozivajući Belgijance na jedinstvo

Autor: vrad
BRUXELLES, 20. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Belgijski kralj Albert II. u subotu se oprostio s Belgijancima pozivajući ih da budu "jedinstveni", s obzirom na duboke podjele između Flamanaca i Valonaca i da se "ujedine" oko njegova starijeg sina Philippea koji će u nedjelju sjesti na prijesto u prigodi nacionalnog praznika.

Nakon dvadesetogodišnje vladavine, Albert II. je održao posljednji govor koji je bio jednostavan, ozbiljan i optimističan. Belgija "s povjerenjem može gledati u budućnost" jer je zadnjih godina "pronašla novu snagu kako na unutarnjem tako i na europskom planu", rekao je u govoru koji je prenosila televizija.

Albert II. kojemu je 79 godina, prvi je belgijski monarh koji se odlučio povući i prepustiti prijesto starijem sinu Philippeu (53) usprkos sumnjama koje su se pojavile u javnosti u sposobnost potonjeg da obnaša kraljevsku dužnost.

Albert II. je u govoru zatražio od Belgijanaca da se "ujedine oko budućeg kralja" i "buduće kraljice Mathilde" te ih pozvao na "djelatnu suradnju" i "potporu".

Svečanost će zapravo početi navečer, dolaskom kraljevske obitelji na "nacionalni bal" u pučkoj četvrti Marolles u Bruxellesu.

U nedjelju u 10.30 sati Albert će svečano potpisati službeni dokument o abdikaciji pred 250 uzvanika okupljenih u palači.

Sat i pol kasnije, Philippe će prisegnuti na trima službenim jezicima (nizozemski, francuski i njemački) pred senatorima i zastupnicima. Kako to nalaže tradicija, nosit će vojnu odoru i sjedit će na prijestolu ali neće imati ni krunu i žezlo, kraljevske atribute nepoznate u Belgiji.

Nitko od monarha iz svijeta nije pozvan u skladu "s tradicijom Belgije gdje kralj priseže pred nacijom koju zastupa parlament", rekao je glasnogovornik premijera Elija Di Rupe.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙