FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schaeuble stigao u Atenu

Autor: vrad
ATENA, 18. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble dolazi u četvrtak u svoj prvi posjet Ateni od početka krize s prijedlogom kako pomoći grčkim malim i srednjim poduzećima kojima će ipak biti teško uljepšati sliku o Njemačkoj koja je mnogim Grcima ostala u lošem sjećanju.

Atena se u toj prigodi pretvorila u sigurnosnu utvrdu, s velikim brojem redarstvenika: stanice podzemne željeznice u središtu grada zatvorene su tijekom dana, promet će se zaustaviti dok prolazi povorka s njemačkim izaslanstvom a prosvjedi su danas zabranjeni na širem području koje obuhvaća glavna veleposlanstva i parlament.

Schaeuble se prvo sastaje s grčkim kolegom Janisom Sturnarasom i s ministrom za razvoj i konkurentnost Kostasom Hacidakisom, u pratnji izaslanstva direktora grčkih tvrtka. Predviđen je i razgovor s premijerom Antonisom Samarasom.

Poruka koju donosi čelnik najmoćnijeg europskog gospodarstva je "znak ohrabrenja", opetovao je Schaeuble njemačkim novinarima uoči polaska.

"To je znak da podupiremo Grčku na njezinu teškom putu, da imamo povjerenja u ono što Grčka upravo čini i da s druge strane nastojimo da zemlja nastavi s provedbom reforma koje je zacrtala", dodao je.

Novčarskim jezikom rečeno, to znači da će Njemačka grčkim malim i srednjim poduzećima koji su već šest godina u recesiji ponuditi novi fond potpore sa 100 milijuna eura.

Fond će "funkcionirati kao nejavna ustanova i uglavnom će financirati mala i srednja poduzeća. Primjer je njemački fond za obnovu", rekao je grčki ministar razvoja za njemački dnevnik Handelsblatt.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙