FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka: Samarasova vlada još slabija nakon odlaska stranke

Autor: vrad
ATENA, 21. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Odlazak malene lijeve stranke Dimara iz grčke koalicijske vlade konzervativnog premijera Antonisa Samarasa u prilikama krize javne televizije, još više slabi grčku vladu koja ipak želi otkloniti prijetnju prijevremenih izbora.

Dimar je odlučio da će se povući iz vlade nakon nesporazuma sa Samarasom tijekom krize koju je potaknuo premijer kada je prošlog tjedna bez upozorenja naredio zatvaranje javne radiotelevizije.

"Nakon Dimarove odluke da napusti vladu i povuče svoje ministre, danas ću premijeru predati ostavku", rekao je Antonis Manitakis, jedan od četvero ministara Dimara u koalicijskoj vladi, nakon sjednice vodstva te stranke demokratske ljevice.

Odlaskom Dimara koji već godinu dana sudjeluje u koalicijskoj vladi koja je sastavljena uz goleme napore ne bi li Grčka ostala u eurozoni, u vladi ostaju još Nova demokracija (desnica) i PASOK (socijalisti).

Vlada koja je tako ostala bez potpore 14 zastupnika Dimara, i dalje ima apsolutnu većinu u parlamentu (153 mjesta od 300, od kojih 125 ima Nova demokracija i 28 PASOK), ali je ona odveć tijesna da bi joj omogućila uspješan nastavak strukturnih reforma koje traže grčki vjerovnici.

Samaras je odmah otklonio mogućnost prijevremenih izbora u Grčkoj, istaknuvši da je u ovom času najvažnija "stabilnost zemlje i nastavak reforma".

U Bruxellesu, gdje se zadnji događaji prate sa zabrinutošću, europski povjerenik Olli Rehn pozvao je u četvrtak navečer grčke čelnike da budu "odgovorni".

Stranka Dimar koju predvodi Fotis Kuvelis, osnovana 2010., protivi se mjerama štednje ali je proeuropska, što joj je omogućilo da u lipnju 2012. osvoji 6,25 posto glasova i 17 zastupnika. Poslije je troje zastupnika napustilo stranku nakon neslaganja s novim paketom mjera štednje.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙