FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leko primio Alkare

Autor: ista
ZAGREB, 16. srpnja 2013. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je danas izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj, koje ga je izvijestilo o pripremama za ovogodišnju, 298. sinjsku alku te o planovima za jubilarnu 300. sinjsku alku, kojoj će 2015. godine pokrovitelj biti Hrvatski sabor.

Predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić rekao je da pripreme teku bez problema i da očekuje uspješnu Alku i ove godine. U sklopu priprema za 300. alku, u planu je, kazao je, otvaranje Alkarskog muzeja do kraja 2014. godine.

Istaknuo je i da održavanje alkarske ergele godišnje stoji 1,3 milijuna kuna te da je potrebna veća pomoć Ministarstva poljoprivrede, od kojega Društvo dobiva 300 tisuća kuna.

Leko je istaknuo da je Sinjska alka tradicija koja pronosi ime Hrvatske. Zauzeo se da se Alka, kao kulturna baština, i budući Alkarski muzej pokušaju izboriti i za sredstva iz fondova Europske unije. Predsjednik Sabora je potvrdio svoj dolazak na završnu svečanost ovogodišnje Alke 4. kolovoza.

Gradonačelnik Sinja Ivica Glavan i zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Luka Brčić istaknuli su da Sinjska alka i budući Alkarski muzej mogu biti važni za razvoj turizma u Dalmatinskoj zagori. U tom pogledu kao prioritet istaknuli su izgradnju četverotračne ceste koja bi spojila Sinj s autocestom Zagreb – Split, navodi se u priopćenju iz Hrvatskog sabora.

(Hina) pp yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙