FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska labavi proračunsku disciplinu, potiče gospodarstvo

Autor: gple
VARŠAVA, 16. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Poljska je spremna povećati ovogodišnji proračunski manjak za 16 milijardi zlota (4,9 milijardi dolara) i suspendirati plafon za javni dug, objavila je danas vlada, signalizirajući labavljenje proračunske discipline kako bi se potaknulo gospodarstvo.

Poljsko je gospodarstvo šesto po veličini u Europskoj uniji i zemlja je dosada ubirala pohvale zahvaljujući stabilnom rastu i vladinoj strogoj kontroli potrošnje i zaduživanja. Situacija se zakomplicirala nakon što je Poljska početkom godine zamalo kliznula u recesiju.

Najavljujući promjene u javnim financijama, premijer Donald Tusk kazao je danas da je vlada prisiljena povećati deficit jer projekcije pokazuju da će proračunski prihodi ove godine biti 24 milijarde zlota manji no što se prognoziralo.

"Moramo odlučiti kako ćemo pokriti taj manjak. Spremni smo povećati proračunski manjak za oko 16 milijardi zlota dok bi potrošnja ministarstava trebala biti smanjena za 8,5 do 8,6 milijardi zlota", kazao je premijer Tusk na konferenciji za novinare.

Ministar financija Jacek Rostowski naglasio je da će povećani deficit omogućiti ubrizgavanje novca u gospodarstvo u protuvrijednosti jedan posto BDP-a, što će po njegovim riječima stimulirati rast.

Dodao je i da će vlada ove i iduće godine suspendirati plafon za zaduživanje kojim se proračun u osnovi zamrzava ako javni dug premaši 50 posto BDP-a.

Varšava je prisiljena donijeti takvu odluku jer je plafon već probijen, pa se manjak trenutno ne može povećavati. Preostala dva plafona za zaduživanje, koji se aktiviraju kad zaduživanje premaši 55 i 60 posto BDP-a, ostaju na snazi.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙