FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grubišić: imamo i "lex Pusić-Zlatar"

Autor: mudi
ZAGREB, 15. srpnja 2013. (Hina) - Pozivajući se na saborski običaj da se zakoni kolokvijalno nazivaju prema imenima onih na koje se zapravo odnose, HDSSB-ov Boro Grubišić predložio je danas da se zakon o osnivanju zaklade Hrvatska kuća – Croatia House nazove "lex Pusić-Zlatar".

Imali smo "lex Šeks", "lex Komadina", pa "lex Perković", a s obzirom na dosadašnja izlaganja predloženi zakon možemo nazvati "lex Pusić- Zlatar", rekao je Grubišić referirajući se na izlaganja Jasena Mesića (HDZ) koji tvrdi da je taj zakon posljedica dogovora potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić i ministrice kulture Andree Zlatar, obje iz redova HNS-a.

Mesić zakonu predbacuje da ne slijedi europske trendove, te kaže kako je predložen samo zato da bi se preskočio postojeći sustav i da bi se mimo kriterija i transparentnog odlučivanja postojećih vijeća mogla dijeliti sredstva kada to odgovara potpredsjednici Vlade ili ministrici kulture.

Nezavisna Jadranka Kosor ne spori dobru nakanu zakona, ali predlaže da zbog brojnosti primjedbi ide u još jedno, treće čitanje.

Klubovi vladajuće koalicije hvale nakanu osnivanja zaklade i tvrde da je jača promidžba hrvatske kulture i tradicije u nacionalnom interesu.

Jozo Radoš (HNS) oporbu proziva da ne želi vidjeti stvarni smisao zakona, a to su promicanje hrvatske kulture u svijetu u funkciji općih nacionalnih interesa, te poboljšanje stanja Hrvata izvan Hrvatske.

Ivo Jelušić (SDP) odbacuje oporbene tvrdnje da će osnivanjem zaklade doći do preklapanja poslova s postojećim institucijama. Neće doći do preklapanja, svatko će raditi svoj posao i Matica iseljenika i Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske i Hrvatska kuća, tvrdi Jelušić.

Odbija i oporbenu bojazan da će zakon omogućiti zloporabe i štete. Ne trebate se toga bojati, ovo je druga i drugačija vlast od one HDZ-ove, poručio im je Jelušić.

Oporba je upozorila da je sastav vijeća koji bi upravljao zakladom Hrvatska kuća definiran široko, te da nema kriterija za izbor članova.

(Hina) xum/xibob ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙