FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Država i njezino kazalište"

Autor: hspa
DUBROVNIK, 14. srpnja 2013. (Hina) - U sklopu popratnog programa 64. dubrovačkih ljetnih igara, večeras je u Palači Sponza predstavljena knjiga Snježane Banović "Država i njezino kazalište".

Knjiga, objavljena u nakladi Profila, nastala je na opsežnim proučavanjima povijesne građe o Hrvatskom državnom kazalištu u razdoblju od 1941.-45. godine i autorica je na njoj radila tri godine.

Knjiga istražuje niz dosad nepoznatih događaja u četverogodišnjem razdoblju djelovanja središnje kazališne kuće u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj kojoj je unutar strogog ustaškog koncepta trebalo biti nositeljem novog preporoda hrvatske kulture. Knjiga prikazuje i sudbine istaknutih pojedinaca unutar toga vremena.

Kako je istaknuo u prigodi predstavljanja urednik izdanja Velimir Visković, knjiga nije samo znanstveni prilog istraživanju jednog slabo istraženog područja kulture i političke povijesti već je i impresivna rekonstrukcija cjelokupnog društvenog života u razdoblju NDH-a.

Uz urednika izdanja Velimira Viskovića i autoricu Snježanu Banović o knjizi je govorila i teatrologinja Mani Gotovac a odlomke su čitali Milka Podrug Kokotović i Doris Šarić Kukuljica

Snježana Banović je kazališna redateljica, koja je ostvarila brojne režije u Hrvatskoj i u inozemstvu te objavila mnoštvo tekstova i recenzija o kazalištu, kulturnoj politici, kazališnom menadžmentu i produkciji. Predaje na Akademiji dramske umjetnosti.

(Hina) xddub yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙