FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Assad: Uklonjeni čelnici Baasa počinili su pogreške

Autor: mhaj
DAMASK , 11. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Čelnici stranke Baas koji su u ponedjeljak uklonjeni iz stranke na vlasti počinili su pogreške, izjavio je u četvrtak sirijski predsjednik Bashar al-Assad.

Stranka Baas u ponedjeljak je na svojoj internetskoj stranici objavila da je vodstvo obnovljeno te su objavili imena 16 članova novoga vodstva, među kojima je i Assadovo. On ostaje na dužnosti glavnoga tajnika.

"Kada neki čelnik ne riješi čitav niz pogrešaka, mora za to položiti račune. To je prava uloga središnjeg odbora stranke Baas koja je prestala redovito tražiti objašnjenja od čelnika", rekao je Assad. Izmjene u vodstvu Baasa uslijedile su dvije godine nakon početka krvavoga sukoba u kojemu je od ožujka 2011. ubijeno više od 100.000 ljudi.

Među čelnicima koji su uklonjeni iz stranke je i veteran Farouk al-Shareh, koji je kritizirao politiku predsjednika Assada.

U novo vodstvo su ušli sirijski premijer Wael al-Halqi i predsjednik parlamenta Jihad al-Laham. Stranka Baas, na vlasti u Siriji od 8. ožujka 1963. službeno više nije stranka koja upravlja sirijskim društvom, ali i dalje je najutjecajnija politička snaga u državi.

Ovo su prve promjene stranačkog vodstva nakon 10. kongresa, održanog u lipnju 2005., kad je iz vrha stranke otišla većina političkih veterana Baasa.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙