FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Treba vremena da se utvrdi je li u Egiptu bio vojni udar

Autor: mhaj
WASHINGTON , 10. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Bijela kuća u srijedu je izvijestila da će trebati još neko vrijeme da bi se utvrdilo je li svrgavanje s vlasti egipatskog predsjednika Mohameda Mursija predstavljalo vojni udar te je pozvala egipatsku vojsku na suzdržanost.

"Upravo procjenjujemo na koji način vlasti rješavaju sadašnju situaciju", odgovorio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney na novinarsko pitanje je li američka administracija išta bliža odluci o tome na koji način treba promatrati svrgavanje Mursija s vlasti.

Naime, SAD planira u idućih nekoliko tjedana Egipćanima poslati još četiri borbena zrakoplova F-16, neovisno o tome što su vojne snage svrgnule demokratski izabranog predsjednika Mursija s vlasti, izjavio je za Reuters dužnosnik američke vojske koji je želio ostati anoniman. Drugi neimenovani američki dužnosnik kazao je kako bi se isporuka trebala realizirati tijekom kolovoza.

Washington je dosad izbjegavao osjetljivo pitanje svrgavanja Mursija s vlasti nazvati vojnim udarom, jer bi u tom slučaju, po američkim zakonima, Obamina administracija morala obustaviti pomoć egipatskoj vojsci.

Isti izvori rekli su da je SAD dosad u fiskalnoj 2013. godini, koja završava u rujnu, egipatskoj vojsci poslao 650 milijuna dolara vojne pomoći, a u planu je i dodatnih 585 milijuna.

(Hina) xmh ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙