FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Laburisti traže bolju kontrolu eksploatacije nafte i plina

Autor: rkor
ZAGREB, 10. srpnja 2013.(Hina) - Hrvatski sabor današnje je zasjedanje završio raspravom o konačnom prijedlogu zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u kojoj je Dragutin Lesar (Laburisti) upozorio kako u njega nisu ugrađeni mehanizmi stalne kontrole i nadzora investitora koji će eksploatirati naftu i plin u Hrvatskoj.

Odredbe Zakona odnose se na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika koji se nalaze u zemlji ili u podzemlju unutarnjih morskih voda ili hrvatskoga teritorijalnog mora, odnosno u podzemlju epikontinentalnog pojasa Jadranskog mora do linije razgraničenja sa susjednim zemljama.

Zakonom se uvodi jedinstveni postupak za izdavanje dozvole i sklapanje ugovora za eksploataciju, obveza sklapanja ugovora o istraživanju i podjeli eksploataciji ugljikovodika, ugovora o istraživanju i eksploataciji uz obvezu plaćanja naknade i poreza.

Investitoru se tako omogućuje korištenje zemljišta za izvođenje rudarskih radova uz jednostavniji i učinkovitiji postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa te se propisuje jasna obveza investitora o pridržavanju svih važećih propisa koji se odnose na zaštitu prirode i okoliša, zdravlja i sigurnosti ljudi i imovine, te sanacije područja na kojem su se izvodili rudarski radovi, a prilikom potpisa ugovora definirat će mu se iznos bonusa i naknade.

Zakonom je određeno formiranje i nadležnosti Agencije za ugljikovodike koja, uz ostalo, sudjeluje u pripremi i organizaciji prezentacija u cilju upoznavanja potencijalnih investitora s ugljikovodičnim potencijalima RH te sudjeluje u provođenju postupka za izdavanje dozvole i sklapanje ugovora.

Lesar upozorava kako je Agencija ovlaštena zatražiti od investitora bilo koje podatke vezane za ispunjenje obveza u skladu s uvjetima izdane dozvole i odredbama sklopljenog ugovora, ali nema sama pravo provoditi ekspertizu i eventualno ući u spor s investorom.

"Pravo agencije da provjerava te podatke nije upisano u zakon", naglašava. Upozorava i da se zakonom ne uređuje tko u ime Republike Hrvatske "nadzire što koncesionar zna i do kojih podataka je došao".

"Zakon omogućava da dođemo u situaciju da koncesionar sakrije pola podataka i nikome ništa", poručio je.

Bez prave državne kontrole, koja će u svakom trenutku imati pravo izvršiti provjeru svih podataka, može nam se dogoditi da sklapamo nepovoljne dugoročne ugovore, poručio je.

Igor Rađenović (SDP) ističe da je u zakonu uzeta u obzir dugogodišnja svjetska praksa drugih zemalja koje svoj gospodarstvo temelje na eksploataciji nafte i plina, poput Norveške.

Zakon će omogućiti dobro gospodarenje prirodnim resursima, a potaknut će i investicije jer se potencijalnim investitorima omogućava puna pravna sigurnost, ustvrdio je.

Pozitivnim ističe da se uvodi jedinstveni postupak za izdavanje dozvole i sklapanje ugovora za eksploataciju, kroz jedan javni natječaj, a vrlo važnim smatra i to što je zakonom propisano da vlasnišvo nad cijelokupnom dokumentacijom vezanom za ugljikovodike pripada Republici Hrvatskoj.

Zakonom su utvrđeni i maksimalni standardi u zaštiti okoliša i prirode te zdravlja i sigurnosti ljudi, dodao je.

"Cilj je dati šansu da po najvišim standardima iskoristimo bogatstva koja imamo radi razvoja cijelog gospodarstva", ustvrdio je.

(Hina) xrkor ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙