FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborska oporba: Poslovnikom želite ograničiti pravo govora u Saboru

Autor: ibob
ZAGREB, 12. lipnja 2013. (Hina) - Saborska oporba prozvala je danas vladajuće da joj novim Poslovnikom žele ograničiti pravo govora u Saboru, a zaštiti izvršnu vlast, prije svih premijera i ministre.

Novi bi poslovnik, kaže Dragutin Lesar (HL) trebalo preimenovati u "poslovnik o zaštiti lika i djela premijera i ministara, te kastriranju oporbenih klubova i zastupnika".

Slično razmišlja i Ivan Šuker (HDZ) koji većinu proziva da oporbi želi ograničiti pravo govora u Saboru, a Vladi dati veća prava od zastupničkih.

Supotno je gledište Kluba SDP-a, u čije ime Nenad Stazić kaže da predloženi Poslovnik donosi dobru ravnotežu između demokratskog prava oporbe da djeluje u Saboru te onemogućavanja manjine da terorizira većinu i cijelu javnost.

Lesar pak napada ideju da se, kad mandatar za sastav Vlade predstavlja program i kandidate za članove Vlade, može raspravljati samo o programu, ne i o kandidatima. Kritičan je i prema nakani da se kod naknadnog imenovanja ministra raspravlja samo u nadležnom odboru, ne i u Saboru, koji bi samo glasovao.

Spomenuto rješenje kritizira i Davorin Mlakar (HDZ), prigovarajući da se time izbjegava osnovna funkcija Sabora – da na plenarnoj sjednici odlučuje o članovima Vlade, njihovim planovima, profesionalnim značajkama.

Mlakar primjećuje da je izvješće o stanju države, koje bi jednom godišnje s izvješćem o radu Vlade podnosio premijer, odlika predsjedničkih i polupredsjedničkih, ne i parlamentranih sustava, kakav je hrvatski.

"Premijer ne želi dolaziti u Sabor i slušati kritiku Vlade. Želi jednom u godini dana, kao Obama, stati ispred zastave i grba i održati nešto što se u Americi zove 'state of nation'. Dakle, reći nešto o stanju nacije na što mi nećemo moći replicirati. To je jednostavno sveto pismo koje je rekao kancelar i ništa drugo. To piše u ovom Poslovniku", replicirao mu je laburist Nikola Vuljanić.

Stazić (SDP) naglasak stavlja na bolju organizaciju saborskog rada, poziva se na iskustva europskih parlamenata u kojima se, kad se usvoji dnevni red odredi trajanje po pojedinoj točki, pa vrijeme podijeli po klubovima, ovisno o snazi.

SDP smatra kako bi to trebalo urediti na način da Predsjedništvo Sabora određuje vrijeme i da u to vrijeme koje otpada na klub ulaze i replike i odgovori.

To bi, uvjeren je Stazić, djelovalo i demokratski jer se "ne bi moglo dogoditi da neki klub koji ima podršku šest posto biračkog tijela uzima 60 posto vremena" odnosno da manjina terorizira ne samo većinu u Saboru, nego i ukupnu javnost.

Kad već o tome govorite, upravi ste Vi u prošlom sazivu bili prvak u tom teroru, odgovorio mu je Lesar.

Glede replika, Stazić primejćuje da se koriste i unutar vlastitog kluba i time gube smisao. Dužnost nam je svima brinuti o dostojanstvu Sabora, rekao je.

Podanički mentalitet većine ono je što najviše narušava to dostojanstvo, ne ono što se raspravlja, uzvratio je Branko Vukšić (HL).

Oporbu brine produženje rokova vezanih uz interpelacije Vladi, zanima ju zašto se, umjesto jednog, uvodi više potpredsjednika odbora, predlaže da na istoj sjednici zakon ne može proći oba čitanja, da se dnevni red dopunjuje tek kad se iscrpi postojeći.

Novi Poslovnik predložio je Odbor za Ustav i Poslovni, a planirano je da na snagu stupi 1. srpnja, dakle za 15-ak dana.

(Hina) xum/xibob ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙