FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Dvorac" simbol ovogodišnjeg Land art Festivala Slame u Osijeku

Autor: vsik
OSIJEK, 10. srpnja 2013.(Hina) - Tema ovogodišnjeg 8. Land art Festivala Slame, koji se od 8. do 14. srpnja održava u osječkom Perivoju kralja Tomislava, je "Dvorac", kao simbol traženja vlastite osobnosti, svijetla i duhovnog blagostanja.

Akademski kipar Nikola Faller, predsjednik Udruge "Slama" u razgovoru za Hinu je istaknuo kako je festival Slame dio projekta "Četiri godišnja doba", a kao i ostala tri projekta isključivo se radi od prirodnog materijala. U ljeto to je slama, u proljeće trava, u jesen lišće, a u zimu snijeg, kazao je Faller.

Dodao je kako je Land art Festival Slame međunarodnog značaja, ove godine na njemu sudjeluje 20 umjetnika iz cijeloga svijeta i isto toliko volontera koji uče kako se radi sa slamom "i oblikuje bajka koja je dio svih nas bez obzira kako iskazivali svoja osjećanja, nježno, grubo ili ratnički".

Istakno je kako je dvorac, simbolički gledano, metafora za tijelo koje nastanjuje duša, kao dom ljudskog duha i "našega pravog ja". Dodao je kako je u Perivoju kralja Tomislava u tijeku izrada ogromnog dvorca sa svim pratećim sadržajima, te velikog Zmaja koji simbolizira sve one svakodnevne izazove i opasnosti kojima smo izloženi.

Središnje svečanosti ovogodišnjeg Festivala Slame održat će se 13. i 14. srpnja. Tijekom zalaska Sunca, 13. srpnja posjetitelji će moći bacati cvjetne vijenčiće u rijeku Dravu, čime će se simbolički odati počast rijeci koja oduvijek i postoji i putuje pored starog grada Osijeka.

U nedjelju, 14. srpnja bit će spaljen ogromni Zmaj, simbola zla i napasti, a bit će organizirano i niz drugih sadržaja, poput sajma zdrave hrane i umjetničkih predmeta od prirodnih materijala.

Nikola Faller i njegovi umjetnički prijatelji poznati su diljem svijeta upravo po Land art Festivalu Slame, ali posebno po čarobnom snježnom gradu kojega su prije dvije godine izgradili od snijega u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi.

(Hina) xvsik ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙