FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Žar ptica" Borisa Bućana u kampanji razminiranja Hrvatske

Autor: ista
ZAGREB, 10. srpnja 2013. (Hina) - U suradnji s vladinim Uredom za razminiranje i francuskim veleposlanstvom tvrtka Peugeot uključila se u projekt razminiravanja donirajući jedinstveni automobil koji je svojim djelom "Žar ptica" oslikao jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara Boris Bućan.

Plakat za balete "Žar ptica" i "Petruška" Bućan je izradio još 1982. a danas je to jedno od najvažnijih ostvarenja hrvatske suvremene umjetnosti. Objavljen je i na naslovnici kataloga izložbe “The Power of Poster” londonskog Victoria and Albert Museuma, pregleda povijesti oblikovanja plakata za koji je izabrano 250 najboljih radova nastalih od 1870. do danas.

Oslikani automobil će biti predstavljen u sklopu otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, na trgu kod vrata od Pila, a predstavljanju će prisustvovati predstavnici vlade te pokrovitelja akcije.

Prvom zajedničkom akcijom, kada je INA - Industrija nafte otkupila vozilo koje je oslikao Zlatan Vehabović, prikupljeno je nešto više od 600.000 kuna. Taj iznos bio je iskorišten za razminiranje na području Zadarske županije, u općini Jasenice, priopćio je Ured za razminiranje.

(Hina) pp/xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙