FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashton u Beogradu pohvalila napredak Srbije u eurointegracijama

Autor: sbak
BEOGRAD, 10. srpnja 2013. (Hina) - Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton ustvrdila je u utorak na večer u Beogradu da je srbijansko državno vodstvo iskazalo hrabrost u suočavanju s političkim izazovima i odlučivanju.

Ashton, koja boravi u službenom posjetu Beogradu, nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i predsjednikom vlade Ivicom Dačićem, pohvalila je napredak postignut u dosadašnjim razgovorima Beograda i Prištine i istaknula kako je i osobno zadovoljna što je članicama EU mogla ukazati na konkretne rezultate primjene bruxelleskog sporazuma od 19. travnja.

Zadovoljna što se Srbija ubrzano priprema za pregovore o članstvu, Ashton je istaknula da će se još tjednima i mjesecima sastajati s predsjednicima srbijanske i kosovske vlade Ivicom Dačićem i Hashimom Thacijem i da "neće biti ljetne stanke za sve, jer moramo pokazati napredak", izvijestili su u utorak kasno na večer srbijanski mediji.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je kako "Srbija nastavlja u istom tempu da ispunjava obveze preuzete prema EU, ali i prema svojim građanima".

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s Ashton, Nikolić je rekao da su on i njegovi suradnici visokoj predstavnici EU ponovno naglasili kako Srbija nikad neće priznati neovisnost Kosova, na što je Ashton uzvratila da u EU "to znaju" i da "nitko od Srbije i ne traži da prizna Kosovo".

Nikolić je rekao i da postoji otvorena komunikacija kosovskim institucijama, ali se izdvajaju dva stajališta, srpsko, da je Kosovo autonomija i drugo, da je Kosovo neovisno. Verojatno se nikad i ne bi dogovorili bez EU, Nikolićeva je ocjena, uz poruku kako sad "teško netko može Srbiju sklonti s njezina europskog puta".

Dačić je nakon sastanka s Ashton izjavio da Beograd i Priština trebaju nastaviti dijalog o svim temama od interesa za građane, ali je i on naglasio kako nastavak dijaloga "nikako ne znači da sporazum ide u pravcu nekog pravno obavezujućeg dokumenta" ili "priznanja Kosova".

Dačić je izrazio uvjerenje da će Srbija postati slijedeća članica EU.

Nakon razgovora u Beogradu šefica eurodiplomacije u srijedu putuje u Prištinu, gdje će se susresti s kosovskim dužnosnicima.

(Hina) xvil yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙