FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Josipović u Brčkom

Autor: zdra
BRČKO, 9. srpnja 2013.(Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji se nalazi u dvodnevnom posjetu BiH, poručio je u utorak s mosta koji preko rijeke Save spaja Brčko distrikt i hrvatsku općinu Gunja, da Hrvatska ne želi davati recepte kako će se organizirati BiH te kako je unutarnji razvoj te države u rukama njezinih građana.

"Ali, kada je riječ o odnosima Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine uvjeren sam da će se područje suradnje širiti, a ulazak Hrvatske u EU vrlo povoljno djelovati i na BiH", izjavio je novinarima Josipović koji se po dolasku u Brčko sa političkim predstavnicima Brčko distrikta i EU u BiH prošetao do sredine mosta gdje je ulazak Hrvatske u EU nazdravljen pjenušcem i tortom.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Josipović se dotaknuo i položaja Hrvata u BiH rekavši kako će Hrvatska biti zadovoljna sa svim rješenjima oko organizacije BiH oko kojih se postigne dogovor sva tri naroda i svih građana BiH. "Analize pokazuju kako treći entitet nije rješenje, ali stvar je dogovora", ocijenio je.

Gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić ocijenio je da ulazak Hrvatske u EU predstavlja izazov i priliku i za gospodarstvenike. Također je ocijenio kako je posjet predsjednika Josipovića "odavanje počasti" za sve ono što su čelnici Brčko distrikta dosada uradili na razvoju vlastite sredine, ali i poticaj da se na tom planu još više uradi.

"Danas je predsjednik Ivo Josipović došao da otvori vrata i da nam da poruku. Želimo da taj optimizam, koji sada vlada u Hrvatskoj nakon ulaska u EU prijeđe i kod nas i da vidimo da je sve moguće postići uz veliki trud i zalaganje", poručio je Domić.

Prema riječima šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, Petera Sorensena, EU se sasvim približila BiH došavši na njezine granice i s obzirom na više od tisuću kilometara zajedničke granice sasvim je logično da je Hrvatska najbliži partner BiH.

Također je kazao kako činjenica da je predsjednik Josipović za prvi posjet nakon ulaska Hrvatske u EU odabrao BiH predstavlja ohrabrenje da je Europa otvorena za sve one koji žele ući u nju i "ispune domaće zadatke", rekavši kako je uvjeren kako većina građana BiH želi "preko mosta" kako bi i BiH postala dio EU.

Tijekom boravka u Brčkom, predsjednik Ivo Josipović razgovarao je u gradskoj vijećnici s čelnicima i gospodarstvenicima Brčko distrikta o mogućnostima suradnje između Hrvatske i toga dijela BiH.

Dok je prolazio kroz grad od mosta do vijećnice hrvatskog su predsjednika pozdravili okupljeni građani.

(Hina) xzdra ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙