FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS poziva BiH za snazniju potporu Zagreba Hrvatima u BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 9. srpnja 2013. (Hina) - Hrvatski narodni sabor BiH, koji okuplja deset hrvatskih stranaka u BiH, pozdravio je u utorak ulazak Hrvatske u Europsku uniju izražavajući očekivanje da će službeni Zagreb sada snažnije podupirati interese Hrvata u BiH koji tvrde da su u podređenom položaju u odnosu na Bošnjake i Srbe.

"HNS BiH čestita Republici Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju. Sada kada je Republika Hrvatska za europskim stolom, očekujemo da ona još snažnije prezentira i zastupa hrvatski narod u BiH u njihovim legitimnim interesima", navodi se u priopćenju HNS-a nakon proširene sjednica predsjedništva HNS-a BiH u Mostaru, kojoj su nazočili i brojni dužnosnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim razinama vlasti u BiH.

Pri tome je na sastanku navedeno da je ključno popraviti položaj Hrvata

"Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH ističe kako nema rješenja niti jedne krize u ovoj zemlji bez rješenja hrvatskog pitanja u BiH", dodaje se u priopćenju.

Pojašnjava se da normaliziranje sadašnje političke situacije vodi zemlju bliže članstvu u Europskoj uniji i NATO-u te jačanju odnosa sa susjednim državama.

"Postojeće ustavno-pravno uređenje ne samo da Hrvatima kao konstitutivnom narodu ne osigurava niti omogućava stvarnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda, nego, također, diskriminira i građane koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda", navodi se u priopžćenju HNS-a i poziva na ustavnu reformu koja bi izjednačila prava svih naroda i građana.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙