FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reeker se nada da će ulazak Hrvatske u EU pomoći i BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 3. srpnja 2013.(Hina) - Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Philip Reeker ponovno je u srijedu pozvao političare u Bosni i Hercegovini na prestanak međusobnih sukoba i na provedbu nužnih reformi, izrazivši nadu kako će tome pomoći i ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Reeker se tijekom jednodnevnog radnog posjeta Sarajevu sastao s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, a u priopćenju objavljenom nakon sastanka, održanog iza zatvorenih vrata, stoji kako su oba sugovornika izrazila uvjerenje da će ulazak Hrvatske u EU biti dodatni poticaj za sve zemlje regije da nastave provoditi potrebne reforme i poboljšavati regionalnu suradnju.

Reeker je napomenuo da političko vodstvo i tijela vlasti u BiH moraju uraditi svoj dio posla kako bi njihova zemlja krenula naprijed.

Kao prioritetne zadaće označio je rješavanje statusa vojne imovine, što je preduvjet za približavanje BiH NATO-u, i provedbu presude Europskog suda za ljudska prava o ukidanju diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu, što je nužno za nastavak europskih integracija, a iskazao je i snažnu potporu započetom procesu reforme ustava Federacije BiH, stoji u priopćenju.

Bakir Izetbegović je iskazao spremnost "uložiti maksimalne napore da se zaustavi retorika koja ne pridonosi rješavanju aktualnih problema i ubrzavanju procesa ključnih za budućnost Bosne i Hercegovine".

I Reeker i Izetbegović iskazali su razumijevanje za mirne prosvjede građana održane proteklih tjedana u Sarajevu te su zaključili kako parlament mora što prije nastaviti raditi.

(Hina) xrmav ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙