FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ: u pravu smo i spremni smo na pravnu i političku bitku

Autor: mudi
ZAGREB, 9. srpnja 2013. (Hina) - Klub HDZ-a spreman je na pravnu i političku bitku kako bi dokazao da je u pravu kada tvrdi da je u petak u Saboru kod utvrđivanja kvoruma i glasovanja prekršen Poslovnik, ali i pravila demokratskog ponašanja i morala, poručili su danas Davorin Mlakar i Gordan Jandroković.

Tražit ćemo da se temeljem fonograma i televizijske snimke sjednice uvrdi je li u sabornici bio dovoljan broj zastupnika, jer ako odgovor bude negativan to znači da odluke donijete u petak nisu ni legalne, ni legitimne, kažu HDZ-ovi zastupnici.

Za Gordana Jandrokovića nema dvojbe oko kvoruma – kaže da je u sabornici bilo 77 zastupnika, ali samo 75 s pravom glasa, što nije dovoljno za donošenje odluka.

Ako ste spremni varati na prebrojavanju glasova, spremni ste i na štošta drugo, rekao je Jandroković koji odbacuje optužbe da je oporba napustila sabornicu pokušavajući srušiti kvorum kako se ne bi potvrdili mandati dvoje novih zastupnika.

Poslovnik je prekršen prije glasovanja o novim zastupnicima, kvorum nije utvrđen još kad se trebao proširiti dnevni red, tvrdi Jandroković.

HDZ-ovi zastupnici najodgovornijim za događaje u petak drže potpredsjednika Sabora Nenada Stazića, koji je vodio sjednicu. Prozivaju ga za kršenje Poslovnika te da je dozvolio da se odluke donose manjim brojem glasova nego je potrebno.

No, danas smo imali bezobrazan, neciviliziran, primitivan Stazićev nastup kojim zapravo prikriva svoje nesnalaženje i neznanje u primjerni Poslovnika, kaže Mlakar i ističe kako vladajuća koalicija često pokazuje da kvalifikacija njezinih ljudi za određena mjesta naprosto ne postoji.

HDZ-ovi zastupnici upozoravaju da se oporbi sužava manevarski prostor da iznese svoje stavove, nedopustivim drže da se na plenarnoj sjednici olako prelazi preko mišljenja matičnih odbora, posebice ako su ta mišljenja negativna.

Diskriminirajuće je, na jednoj strani, ne uvažavati mišljenje matičnih odbora, a na drugoj "prebacivati" neke teme s plenarne sjednice na odbore, rekao je Mlakar aludirajući na činjenicu da se o novim članovima Vlade po novom Poslovniku raspravlja samo u saborskim odborima, a ne i na plenarnoj sjednici koja samo glasuje.

(Hina) xum yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙