FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radionica o jačanju kazneno pravnih institucija u srednjoj i jugoistočnoj Europi

Autor: amat
ZAGREB, 8. srpnja 2013. (Hina) - Ministartsvo pravosuđa i američko veleposlanstvo u Zagrebu organizirali su stručnu radionicu s tužiteljima iz Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Srbije kako bi se ojačala suradnja kazneno pravnih institucija i vladavina prava u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Cilj seminara je da Hrvatska kao nova članica Europske unije s tužiteljima iz regije podijeli svoja iskustva na jačanju vladavine prava, reforme zakonodavstva i borbe protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

"Projekt je vrlo značajan za stvaranje međunarodnog okvira za suradnju na suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije", kazao je minisitar pravosuđa Orsat Miljenić podsjećajući da organizirani kriminal nema granice, zbog čega institucije zemalja u susjedstvu moraju surađivati.

Dodao je i da je Hrvatska kroz pristupne pregovore s Unijom prošla niz reformi, ali da to ne znači kako smo bolji ili da nekoga trebamo podučavati. "Trebamo se podučavati zajedno", kazao je Miljenić.

Osvrčući se na izmjene Zakona o kaznenom postupku koje je zatražio Ustavni sud ministar je kazao da se u njima neće izgubiti alati u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te da se neće spuštati standardi na području učinkovitosti.

Američki veleposlanik Kenneth Merten istaknuo je da regionalni projekt jačanja pravosuđa treba osigurati praktične informacije policiji, tužiteljima i sucima te stvoriti platformu za podijelu iskustva i kvalitetniju prekograničnu suradnju.

"Nadam se da kao prijatelji možemo zajedno proširiti našu podršku i biti partneri sa svim zemljama u regiji kako bi postigli zajedničke ciljeve", rekao je Merten.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić podsjetio je da je Hrvatska kroz pristupne pregovore učinila veliki iskorak, iako su mnogi pravni sutručnjaci isprva mislili da ništa novo ne mogu naučiti. Iako smo se sami mijenjali uz pomoć partnera unaprijedili smo naš sustav, poručio je Bajić.

Sudionike radionice pozdravio je i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin ističući da se pravosudna tijela moraju držati zajedno jer su nedavna iskustva pokazala da organizirani kriminal svoje veze ne prekida ni u ratnim uvjetima.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙