FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Volonetri primili priznanja za pomoć žrtvama i svjedocima kaznenih djela

Autor: mvra
ZAGREB, 12. lipnja 2013. (Hina) - Otkad su 2008. na sudovima osnovani uredi za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela oni više ne moraju po sudskim hodnicima s počiniteljima čekati svjedočenje, ali njihove potrebe nadilaze mogućnosti sustava pa se u projekt se ukjučilo dvjestotinjak volontera, od kojih je njih osmero danas u Zagrebu primilo priznanja.

Najboljim volonterima iz Osijeka, Rijeke, Siska, Splita, Vukovara, Zadra i Zagreba priznanja su u Hotelu Double Tree Hilton uručili ministar pravosuđa Orsat Miljenić, stalna predstavnica Programa UN-a za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj Louisa Vinton i direktorica udruge za podršku žrtvama i svjedocima Barbara Veličković.

"Suvremena civilizacija do sada se nije bavila žrtvom, žrtva je bila 'samo' svjedok i to se polako mijenja", rekao je Miljenić, dodavši da bez ljudske pomoći i solidarnosti koju volonteri pružaju nema pravde.

Uredi za podršku žrtvama i svjedocima osnovani su prije pet godina na sedam županijskih sudova i od tada su pomogli više od 14.000 ljudi, rekla je Vinton, stalna predstavnica UNDP-a, koji u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Vrhovnim sudom provodi projekt podrške žrtvama.

"Vrlo smo ponosni na ove rezultate, a i Vijeće Europe je prepoznalo hrvatski sustav kao model za ostatak regije", kazala je Vinton na skupu na kojem su bili volonteri iz čitave Hrvatske, uglavnom studenti prava, psihologije i socijalnog rada.

Žrtve zločina od srpnja će savjete i informacije moći tražiti i putem besplatne telefonske linije, odnosno jedinstvenog broja 116-006 za područje cijele Europske unije, kazala je Vinton.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin rekao je mladim volonterima da bez njihova sudjelovanja ne bi mogli platiti potreban broj ljudi za rad sa žrtvama i oštećenicima.

"Ne radi se o pravničkom stručnom pomaganju, već o psihološkoj pomoći da se pripremi žrtvu na suočenje s okrivljenikom, da se ublaži njezin stres svjedočenja, jer se žrtva, koja je blokirana i u šoku, često ne zna izraziti ili se ne sjeća važnih detalja. Na taj način i sam sudski postupak dobiva na kvaliteti", rekao je.

Zbog velikih sudskih postupaka u ulozi svjedoka sve se češće nalaze političari, poznati poslovnjaci, sportaši ili estradne zvijezde, no program zaštite u prvom je redu osmišljen zbog onih koji su "na svojoj koži" osjetili ratne zločine, obiteljsko nasilje, oružane pljačke.

(Hina) xmvr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙