FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljena 135. obljetnica Zagrebačkog vodovoda

Autor: aspa
ZAGREB, 8. srpnja 2013. (Hina) - Podružnica Zagrebačkog holdinga Vodoopskrba i odvodnja, poznatija kao Zagrebački vodovod, proslavila je danas 135. obljetnicu osnutka javne vodovodne mreže.

Voditelj podružnice Vodoopskrbe i odvodnje Davor Poljak rekao je da je na današnji dan prije 135 godina u Zagrebu pušten u rad prvi javni vodoopskrbni sustav. Tada je bilo samo 17,5 kilometara cjevovoda u gradu od 30-ak tisuća stanovnika od kojih je 11 tisuća bilo priključeno na javnu vodovodnu mrežu.

"Imali smo tada samo jednu vodospremu u Jurjevskoj ulici, koja i danas radi", rekao je, ističući da je Zagreb dobio vodovod samo pet godina nakon Beča i pet godina prije Muenchena.

Na obljetnicu Zagrebačkog vodovoda podsjetio je i član uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Tolić, koji je rekao kako danas vodoopskrbni sustav u gradu ima oko tri tisuće kilometara cijevi te da danas vodu ima 97 posto građana, a cilj je da i preostalih sedam posto građana dobije pitku vodu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je na današnjoj svečanosti da će u sljedećem razdoblju prioritet Vodoopskrbe i odvodnje biti da tih sedam posto Zagrepčana dobije pitku vodu koju će im od danas grad besplatno dostavljati cisternama.

Istaknuo je da nova uprava Zagrebačkog holdinga mora sanirati gubitke svojih podružnica, posebice Vodoopskrbe i odvodnje, dodajući kako je u njemu, nakon reizbora, zatekao četiri godine nerada. Rekao je da se danas sastao s predstavnicima bonitetne agencije Standard and Poor's te da će predstavnici te agencije sutra posjetiti Zagrebački holding.

(Hina) xaš ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙