FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje, u fokusu Viro

Autor: neba
ZAGREB, 8. srpnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, uz stagnaciju Crobexa i skroman promet, s obzirom da je počela sezona godišnjih odmora, a u fokusu ulagača mogla bi biti dionica Vira, nakon medijskih napisa da većinski vlasnik te šećerane kani prodati svoj udjel.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju, a 1 porast Crobexa.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,03 posto, na 1.804 boda, dok je Crobex10 za toliko ojačao, dosegnuvši 1.019 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 33,4 milijuna kuna, što je oko milijun kuna više nego tjedan dana ranije.

„Crobexi su prošloga tjedna stagnirali, a prosječan dnevni promet iznosio je skromnih 6,4 milijuna kuna, što je najmanje od početka godine“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet, 4,8 milijuna kuna, ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena pala za 1,3 posto, na 175,99 kuna.

Dionicom Ericssona Nikole Tesle ostvaren je, pak, promet od 2,9 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,55 posto, na 1.460 kuna, nakon što je tvrtka izvijestila da je na domaćem i tržištima susjednih zemalja ugovorila nove poslove u vrijednosti od oko 44 milijuna kuna.

Među trgovanijim dionicama velik porast cijene od 10,92 posto, na 547 kuna, zabilježila je dionica Luke Ploče, uz promet od 2,7 milijuna kuna prometa.

Dionici ZIF-a Slavonskog cijena je, pak, skočila gotovo 19 posto, na 34,49 kuna, a njome je ostvaren promet od oko 3 milijuna kuna, dio u blok transakciji, dio u redovnom trgovanju.

Promet dionicom Valamar Adria Holdinga dosegnuo je 2,4 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 3,25 posto, na 151,20 kuna.

„Kako je počela sezona godišnjih odmora, i ovoga tjedna očekujem skromne promete. Danas bi, pak, u fokusu ulagača mogla biti dionica Vira, nakon medijskih napisa da najveći dioničar te šećerane Marinko Zadro prodaje svoj udjel te da nekoliko potencijalnih investitora već provodi due dilligence u toj kompaniji“, kaže Špoljar.

A jutros se oglasila i Uprava Vira.

„U strateškom razmatranju budućnosti, radi zaštite najboljih interesa tvornice šećera i dioničara, razmatramo razne opcije te smo u preliminarnim razgovorima s više zainteresiranih strana koje su do sada iskazale interes za ulaganje u Društvo“, stoji u priopćenju.

Dodaje se da su neki od tih ulagača već proveli dubinsko snimanje, a neki od tih postupaka su još uvijek u tijeku.

„Do trenutka izdavanja ove obavijesti Viro tvornica šećera nije zaprimila niti jednu ponudu potencijalnog strateškog partnera“, navodi se u priopćenju Uprave Vira.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer je Europska središnja banka poručila da će i dalje voditi labavu monetarnu politiku, a kako američko gospodarstvo stabilno raste, splasnule su i bojazni od posljedica smanjenja poticajnih mjera Feda.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks ojačao 1,5 posto, dok je S&P 500 porastao 1,6, a Nasdaq indeks 2,2 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 4,2, a pariški CAC 0,4 posto. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 2 posto.

„Porast cijena dionica zahvaljuje se vrlo dobrim makroekonomskim podacima, ponajviše s američkog tržišta rada, koji su bili bolji od očekivanja. Poticajno je na ulagače djelovala i poruka predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija da će ključne kamate u eurozoni dulje vrijeme ostati na rekordno niskim razinama“, kaže Davor Špoljar.

Jutros su, pak, cijene dionica na azijskim burzama pale zbog strahovanja ulagača od usporavanja rasta kineskog gospodarstva, drugog po veličini u svijetu.

Na europskim je, pak, burzama ovaj tjedan počeo rastom cijena dionica, nakon što su u petak oštro pale.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙