FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatska vojska svrgnula Mursija, objavila tranziciju

Autor: bcav
KAIRO, 3. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Egipatska vojska svrgnula je u srijedu izabranog predsjednika Mohameda Mursija i objavila političku tranziciju uz potporu političkih i vjerskih vođa te mladih Egipćana.

Pred kraj dramatičnog dana, u kojem su tenkovi i vojnici okružili predsjedničku palaču, zapovjednik vojske objavio je na televiziji da predsjednik "nije ispunio zahtjeve egipatskog naroda".

Okružen političkim i vjerskim vođama te visokim časnicima, general Abdel Fattah al-Sisi rekao je da je privremeno suspendiran islamistički ustav i da je donesen plan ponovne uspostave demokratske vladavine po novim pravilima.

Predsjednik ustavnog suda bit će prijelazni šef države, a pomagat će mu prijelazno vijeće i tehnokratska vlada do održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

"Sudionici sastanka usuglasili su plan tranzicije, koji predviđa izgradnju snažnog egipatskog društva koje je kohezivno i ne isključuje nikoga te dokida stanje napetosti i podjela", istaknuo je Sisi u svečanom govoru prenošenom na državnoj televiziji.

Nakon njegova nastupa, stotine tisuća okupljenih na središnjem trgu Tahrir u Kairu oduševljeno su klicale i slavile uz vatromet i vijorenje egipatskih zastava.

Plan tranzicije poduprli su čelnici egipatskih kršćana i muslimana. Ahmed al-Tayeb, veliki šeik Al-Azhara i papa Tawadros, poglavar Koptske crkve, dali su kratke izjave nakon Sisijeve objave da je Mursi svrgnut.

Tawadros je rekao da plan nudi političku viziju i da će osigurati sigurnost svih Egipćana, od kojih su oko deset posto kršćani.

Čelnik liberalne oporbe Mohamed el Baradei ocijenio je da je odlukom o svrgavanju Mursija oživljeno Arapsko proljeće iz 2011. Dodao je da je planom tranzicije ispunjen zahtjev za prijevremenim predsjedničkim izborima, koje je tražila liberalna koalicija.

S planom se suglasila i druga po veličini islamistička stranka Nour. "Zauzeli smo stav i prihvaćamo ove odluke kako bi se zaustavilo krvoproliće našega naroda", rekao je Galal Murra, glavni tajnik stranke.

No, u izjavi objavljenoj na Mursijevom Facebook profilu nakon Sisijeva govora ocijenjuje se da predložene mjere predstavljaju "vojni udar" i da su "posve neprihvatljive".

Mursi, koji pripada vladajućem Muslimanskom bratstvu, navodno se nalazi u vojarni Republikanske garde okruženoj bodljikavom žicom, metalnim zaprekama i vojnicima, no vojni izvori opovrgavaju da je uhićen.

Pozivajući se na predsjednički izvor, državni list Al-Ahram objavio je na svojim internetskim stranicama kako je vojska Mursiju u sedam sati navečer priopćila da više nije šef države.

Mursijevi pristaše, okupljeni u predgrađu Kaira, bijesno su reagirali na nastup generala Sisija. "Sisi je nitkov! Islam dolazi! Nećemo otići", uzvikivali su sljedbenici Mursijeva Muslimanskog bratstva.

Zaštitari Muslimanskog bratstva sa štapovima u rukama formirali su kordon oko privremenog logora blizu džamije, oko koje plaču muškarci i žene.

(Hina) xbcav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙