FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 3. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Zakon o strateškim investicijskim projektima, čiji je prijedlog proteklih mjeseci podigao popriličnu buru u javnosti, danas će se naći pred saborskim zastupnicima u prvom čitanju. Zakonom se na 15 dana ograničavaju rokovi za izdavanje rješenja nakon što investitor preda uredan zahtjev. Taj se rok iznimno može produljiti za još 15 dana, s tim da će institucija koja izdaje rješenje to morati prijaviti Vladinu povjerenstvu za strateške projekte te obavijestiti i investitora. Da neki projekt uđe na listu strateških, morat će biti sukladan dokumentima prostornog uređenja, a vrijednost će mu morati biti veća od 150 milijuna kuna. Izuzetak su projekti za koje postoji mogućnost sufinanciranja iz fondova EU, kad je ta granica 75 milijuna kuna. Za projekte na nerazvijenim područjima i otocima, granica je 20 milijuna kuna. Konačnu odluku o strateškim projektima donosit će Vlada, koja će osnovati povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata. Državne institucije koje budu kasnile s izdavanjem dozvola za strateške projekte novčano će se kažnjavati, kao i odgovorne osobe u njima. Tekuća, 8. sjednica Hrvatskog sabora počela je 10. travnja, a unatoč dinamičnom i zgusnutom zasjedanju, na dnevnom redu još je 50-ak točaka.

SPLIT - Nekadašnji profesor i dekan Pravnog fakulteta u Splitu, te član Državnog sudbenog vijeća (DSV) Boris Buklijaš, kojega je jučer zbog zlouporabe položaja i ovlasti, te krivotvorenja isprava uhitila policija, tijekom popodneva je predan pritvorskom nadzorniku nakon čega bi trebao biti priveden u Županijsko državno odvjetništvo, doznaje se u PU splitsko-dalmatinskoj. Sumnjiči ga se da je u vrijeme dok je bio dekan, od 2008. do 2012. godine, fakultetu počinio materijalnu štetu u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Osim toga lažnim je putnim nalozima nanio je štetu DSV- u u iznosu od 110.000 kuna. Buklijaš je navodno naplaćivao i službena putovanja za fakultet pravdajući to odlascima na put svojim osobnim automobilom, a snimke s autoceste pokazuju da je u to vrijeme vozio terenac kupljen za potrebe fakulteta. Kako se neslužbeno doznaje, sporna je i kupovina spomenutog terenca na leasing, te njegova plaća na Pravnom fakultetu koja je bila dvostruko veća od uobičajene i dosezala je 48.000 kuna.

ZAGREB - Zakonskim i podzakonskim aktima propisane su mjere i pravila s ciljem da se osigura pouzdana i sigurna opskrba energijom, odnosno da kućanstva ne ostanu bez plina, odgovorili su iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) na upit o problemima tri distributera plina s područja Moslavine kojima je zbog neplaćanja tvrtka Prirodni plin zaprijetila prekidom isporuke plina. Prirodni plin, tvrtka članica Ina grupe, u ponedjeljak je obavijestila HERA-u i Ministarstvo gospodarstva kako zbog dugovanja više nije u mogućnosti isporučivati plin Elektrometalu iz Bjelovara, Moslavina plinu iz Kutine i Ivaplinu iz Ivanić Grada. Prirodni plin najavio je raskid ugovora o dobavi s tim tvrtkama od 1. kolovoza, jer su te tvrtke u segmentu opskrbe kućanstvima nagomilale dugove u iznosu od ukupno oko 30 milijuna kuna, a problem je i to što je riječ o tvrtkama pred stečajem ili u postupku predstečajne nagodbe. U HERA-i kažu kako su već upoznati s nepravodobnim ispunjavanjem novčanih obveza tih triju tvrtki te da su do sada već poduzeli niz koraka i proveli određene mjere u cilju rješavanja problema, kao i da provode pojačani nadzor nad radom tih energetskih subjekta, osobito u pogledu ispunjavanja obveza prema drugim energetskim subjektima u obvezi javne usluge. Na upit je li moguće da kućanstva koja plinom opskrbljuju tri navedene tvrtke ostanu bez plina, iz HERA-e odgovaraju kako su zakonskim i podzakonskim aktima propisane mjere i pravila s ciljem da se osigura pouzdana i sigurna opskrba energijom, odnosno da kućanstva ne ostanu bez plina.

OSIJEK - Na Osječkom ljetu kulture (OLJK) sinoć je održan glazbeni spektakl "United Europe singing" na kojem su pjesme na sedam europskih jezika izveli članovi Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa "iz Osijeka, Mješoviti pjevački zbor "Mecsek" iz Pečuha i pjevači Panonske filharmonije iz Pečuha. Na Trgu Svetoga Trojstva u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi nastupilo je 180 izvođača, koji su izveli pjesme i arije poznatih europskih skladatelja. Pod ravnanjem mađarskog dirigenta Tibora Boganyja na sedam jezika (engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, češkom, mađarskom i hrvatskom) izvedena su, uz ostalo, zborska djela Haendela, Donizettija, Verdija, Gotovca i drugih. Ovaj uistinu poseban glazbeni program inicirala je osječka "Lipa", a dio je programa Osječkog ljeta kulture posvećenog ulasku Hrvatske u EU. Ovogodišnje 13. Osječko ljeto kulture otvoreno je 29. lipnja i traje do 12. srpnja.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙