FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 3. srpnja

Autor: smar
ZAGREB, 2. srpnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za srijedu, 3. srpnja:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). Najavljena je rasprava u prvom čitanju o prijedlogu zakona o strateškim investicijskim projektima, čiji je prijedlog proteklih mjeseci podigao popriličnu buru u javnosti. Zakonom se na 15 dana ograničavaju rokovi za izdavanje rješenja nakon što investitor preda uredan zahtjev. Taj se rok iznimno može produljiti za još 15 dana, s tim da će institucija koja izdaje rješenje to morati prijaviti Vladinu povjerenstvu za strateške projekte te obavijestiti i investitora. Da neki projekt uđe na listu strateških, morat će biti sukladan dokumentima prostornog uređenja, a vrijednost će mu morati biti veća od 150 milijuna kuna. Izuzetak su projekti za koje postoji mogućnost sufinanciranja iz fondova EU, kad je ta granica 75 milijuna kuna. Za projekte na nerazvijenim područjima i otocima, granica je 20 milijuna kuna.

ZAGREB - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić na svečanosti će dodjeliti zahvalnica pravnim osobama koje sudjeluju u izvršenju rada za opće dobro (11 sati, Ministarstvo pravosuđa, dvorana Vidikovac, Ulica grada Vukovara 49). Nakon dodjele zahvalnica, ministar Miljenić, pomoćnica ministra Sanja Nola, načelnica sektora za probaciju Jana Špero i predstavnici pravnih osoba bit će dostupni novinarima za izjave na temu izvršenja rada za opće dobro i drugih probacijskih poslova.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predstavit će Zakon o održivom gospodarenju otpadom s naglaskom na ključne novine i poboljšanja u odnosu na važeći Zakon (11 sati, Banski dvori, Trg. sv. Marka 2). Glavni cilj Zakona je uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, s jasno propisanim obavezama, odgovornostima i mehanizmima kontrole, uz značajne promjene komunalnih navika građana.

ZAGREB - Tribina "Sindikati i udruge: širenje područja suradnje među organizacijama civilnog društva" u organizaciji Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centra za mirovne studije, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Prava na grad (14 sati, Kuća ljudskih prava, Selska cesta 112C). Poticaj za organizaciju ove tribine, navode organizatori, proizašao je iz potrebe za čvršćom suradnjom sindikata i organizacija civilnog društva oko tema koje svojom važnošću traže zajednički angažman na stvaranju šire društvene mobilizacije. Cilj tribine je odgovoriti na pitanje koja su to područja na kojima je organizirano i koordinirano djelovanje sindikatai udruga danas prijeko potrebno, koje su moguće prepreke zajedničkom djelovanju i na koje je sve načine takvu suradnju moguće konkretizirati. Kratka uvodna izlaganja održat će Teodor Celakoski iz Prava na grad, Mladen Novosel (SSSH), Krešimir Sever (NHS) i Iva Zenzerović (Centar za mirovne studije).

ZAGREB - Konferencija za novinare Hrvatske udruge radničkih sindikata na temu "Neisplativa prodaja Croatia osiguranja" (10 sati, Trg kralja Petra Krešimira IV br. 2, soba 210/II). O navedenoj temi govorit će predsjednik HURS-a Ozren Matijašević i predsjednik Granskog sindikata zaposlenih u osiguranju Miroslav Hrašćanec.

ZAGREB - Na suđenju Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi medija trebao bi svjedočiti bivši državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku i poduzetnik Igor Lučić. Taj je nekadašnji bliski Sanaderov suradnik svjedočio i na prvom suđenju protiv bivšeg premijera na kojem je osuđen zbog prepuštanja upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u. Sumnje da su preko Fimi medije iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna priznali su bivši stranački rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević i vlasnica agencije Nevenka Jurak. Jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček tvrde da su žrtve političkog progona dok se HDZ brani da su se navodne nezakonitosti dogodile bez znanja regularnih stranačkih tijela (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Svečanost lansiranja InnoMol projekta - projekta s najvećim budžetom od pet milijuna eura u prirodnim znanostima u Hrvatskoj, na kojoj će se tim tog projekta sastati sa svojim europskim partnerima, vodećim svjetskim stručnjacima u području molekularne medicine, biologije, kemije i bioinformatike (10 sati, Institut Ruđer Bošković, dvorana III. krila, Bijenička cesta 54). Cilj InnoMol projekta je unapređenje inovacijskih potencijala za istraživanje i razvoj molekularnih znanosti u Hrvatskoj kroz nadogradnju i unapređenje istraživačke infrastrukture nabavkom najsuvremenije opreme i nadogradnju ljudskih potencijala. Projekt se finacira sredstvima iz Europske Unije u sklopu sheme REGPOT Sedmog okvirnog programa (FP7) u ukupnom iznosu od 4,8 milijuna eura. Riječ je o infrastrukturnom projektu s najvećim budžetom u području prirodnih znanosti u Hrvatskoj koji će u cjelokupnom iznosu biti na raspolaganju IRB-u za uspostavu najsuvremenije istraživačke infrastrukture u kadru i opremi. Svečani sastanak otvorit će voditelj projekta InnoMol i predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu na IRB-u Oliver Vugrek.

ZADAR - Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i IMPACT - Europski centar za međusektorsku suradnju u suradnji s organizacijom ECAS iz Bruxellesa predstavit će Program podrške građanima Republike Hrvatske nakon ulaska u Europsku uniju (15,30 sati, Centar IMPACT). Program podrške predstavit će upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetana Plavša-Matić. Cilj je događanja u povodu Europske godine građana i ulaska Hrvatske u EU, dati podršku građanima za lakše razumijevanje njihovih prava i mogćnosti u Europskoj uniji.

Dežurnici urednici:

ujutro - Tomislav Rubić

popodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙