FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aktivnosti u tvornicama eurozone u lipnju pokazale znakove stabilizacije

Autor: vmom
LONDON, 1. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone pokazale su znakove stabilizacije u lipnju i vjerojatno će zabilježiti rast u ovome tromjesečju nakon što su ohrabrujući signali pristigli i iz manjih članica eurozone, navodi se u danas objavljenom izvješću londonskog Markita.

Konačni indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone, koji izrađuje londonska istraživačka tvrtka Markit, u netom završenom mjesecu uvećan je na 48,8 bodova, sa 48,3 boda koliko je iznosio u prethodnom mjesecu.

Na najvišoj je tako razini u posljednjih 16 mjeseci i tek neznatno iznad prvotno procijenjenih 48,7 bodova, no i dalje se, i to 23 mjeseca zaredom, čvrsto drži ispod razine od 50 bodova, što ukazuje na pad aktivnosti.

Podindeks, koji mjeri nadolazeće inozemne narudžbe, u lipnju je smanjen, nakon skromnog poboljšanja u mjesecu ranije. Sveobuhvatni indeks novih narudžbi bilježi poboljšanje i polako se primiče granici od 50 bodova koja dijeli rast od pada aktivnosti.

"Proizvodni sektor eurozone pokazuje ohrabrujuće znakove stabilizacije. Proizvodnja i nove narudžbe gotovo su neznatno smanjene tijekom lipnja, a uz takav razvoj situacije može se očekivati povratak rastu u trećem tromjesečju", kazao je Chris Williamson, glavni ekonomist u Markitu.

Eurozona je u recesiji godinu i pol dana, a prema prognozama ekonomista iz prošlomjesečne ankete Reutersa, u ovom bi tromjesečju trebala ostvariti rast od 0,2 posto.

Ranije objavljeni podaci iz Njemačke, najvećeg europskog gospodarsta, pokazali su rast aktivnosti u tamošnjim tvornicama u prvoj polovini godine, uz izuzetak tek jednog mjeseca. Odgovarajući indeks za Francusku, drugo najveće gospodarstvo eurozone, dosegnuo je 47,9 bodova, što je njegova najviša razina u posljednjih 16 mjeseci.

"Iako su proizvodne aktivnosti dodatno uvećane i u Njemačkoj i u Nizozemskoj, najviše obrabruju signali koji pristižu s 'periferije' eurozone. Povratak rastu bilježi se u Irskoj i Italiji, dok je pad aktivnosti u Španjolskoj značajno ublažen, i trenutno je marginalan", tumači glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

Pad broja radnika u tamošnjim tvornicama nastavljen je, premda dalekom slabijim tempom, pa je gubitak radnih mjesta u lipnju bio na najnižoj razini od ožujka 2012. Podindeks koji mjeri zaposlenost u lipnju je uvećan na 47,8 bodova, sa 47,4 boda u svibnju.

"S obzirom da regiju i dalje pogađa rekordno visoka nezaposlenost, vijesti o nastavljenom gubitku radnih mjesta u proizvodnji razočaravajuće su i time sugeriraju da će stopa nezaposlenosti dodatno rasti. Utjehu nam ipak može pružiti što je pad zaposlenosti u lipnju bio najmanji u posljednjih više od godinu dana", dodao je glavni ekonomist te londonske istraživačke tvrtke.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙