FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 1. srpnja

Autor: nbrc
ZAGREB, 30. lipnja 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije za ponedjeljak, 1. srpnja.

ZAGREB - U Hrvatskoj 1. srpnja počinje primjena povoljnijih cijena i uvjeta korištenja mobilnih komunikacijskih usluga u roamingu što se već primjenjuje u zemljama-članicama EU-a, što znači da će stranci iz EU zemalja koji dođu u Hrvatsku, kao i hrvatski korisnici kada odu u druge zemlje EU-a za mobilne razgovore, SMS-ove te prijenos podataka plaćati znatno manje nego do tada. Riječ je o primjeni tzv. europske III. regulacije roaminga (gostovanja u drugim mobilnim mrežama) koja je u EU na snazi od 1. srpnja prošle godine i ujedno je treća u nizu regulacija od 2007. kojom Europska komisija nastoji riješiti problem visokih cijena roaminga u zemljama EU-a. U Hrvatskoj je ta primjena regulirana izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama iz lipnja ove godine, koje se uz ostalo vežu i za primjenu Uredbe o roamingu u nacionalnom zakonodavstvu od dana pristupanja Hrvatske EU, prema čemu se cijena mobilnih usluga u roamingu višestruko smanjuje. S 1. srpnja ove godine, a prema izračunima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te nacionalnog regulatora Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), cijene mobilnih odlaznih poziva u roamingu smanjuju se sa 6 do 11 kuna na 1,82 kune (sve su cijene bez PDV-a), a cijene dolaznih poziva sa 2,4 do 6,4 kune na 0,53 kune. Znatno 'padaju' i cijene SMS poruka u roamingu, sa 1,6 do 3,2 kune na oko 0,67 kuna, kao i prijenosa podataka sa oko 50 kuna/1 MB (megabajt) na oko 3,4 kune/1MB.

ZAGREB - Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u svibnju ove godine veći je u odnosu na travanj za 0,4 posto, dok je na godišnjoj razini, prema prošlogodišnjem svibnju, bio niži za 5,5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Istodobno je proizvodnost rada u industriji u prvih pet mjeseci ove godine povećana za 5,7 posto. Statistički podaci prema djelatnostima pokazuju da je u svibnju ove godine u prerađivačkoj industriji, koja ima udio od gotovo 90 posto u ukupnom broju zaposlenih u industriji, bilo 4,9 posto manje zaposlenih nego u svibnju 2012. godine. Zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom je u svibnju ove godine bilo 11,5 posto manje nego u istom mjesecu lani, a u rudarstvu i vađenju je bilo 7,5 posto manje zaposlenih.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 31,44 kune, što je u odnosu na ožujak niže za 3,2 posto, dok je u odnosu na travanj prošle godine niže za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Najviša prosječna neto satnica za travanj isplaćena je u promidžbi (reklami i propagandi) u iznosu od 57,19 kuna. Istovremeno je najniža prosječna satnica za travanj isplaćena u proizvodnji odjeće i iznosila je 16,75 kuna.

dežurne urednice:

prije podne: Nevenka Brčić

poslije podne: Davorka Stanešić

tel.: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodastvo@hina.hr

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙