FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filipini: Kineska vojna nazočnost u Južnokineskom moru prijeti miru

Autor: bnov
BANDAR SERI BEGAWAN, 30. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Filipini su ocijenili u nedjelju da kineska vojna i paravojna nazočnost u Južnokineskom moru predstavlja prijetnju miru u tome području, priopćilo je filipinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Filipinski ministar vanjskih poslova Filipina Albert Del Rosario tu je izjavu dao u priopćenju tijekom foruma koji okuplja na Bruneju od 30. lipnja do 2. srpnja deset zemalja članica ASEAN-a i Kinu.

"Del Rosario je izrazio živu zabrinutost glede rastuće militarizacije u Južnokineskom moru", piše u priopćenju, u kojem se spominje "masovno prisustvo kineskih vojnih i paravojnih brodova" u gospodarskoj zoni Filipina oko oba grebena - Scarborough Shoal i Second Thomas Shoal.

Šef diplomacije Filipina ocjenjuje da ta kineska vojna nazočnost "prijeti naporima održavanja pomorskog mira i stabilnosti u regiji".

Kinezi krše pakt zaključen 2002. kojim se obalne zemlje obvezuju da neće poduzimati mjere koje bi mogle povećati napetosti, ističe ministar.

U tom paktu dobrog ponašanja koji su potpisale zemlje ASEAN-a i Kina, te se zemlje obvezuju riješiti razmirice "bez pribjegavanja prijetnjama ili upotrebi sile".

"Ponavljamo obvezu o mirnom rješavanju, u skladu s propisima međunarodnog prava", dodao je Del Rosario.

(Hina) xbnš yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙