FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina zatvorila 19 Ujgura pod optužbom za ekstremizam

Autor: ilov
PEKING, 20. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Na sudovima u regiji Xinjiang na zapadu Kine osuđeno je 19 Ujgura na zatvorske kazne do šest godina zbog promicanja vjerske netrpeljivosti i religioznog ekstremizma na internetu, što je dio vala presuda za djela koja kineske vlasti opisuju kao nasilni separatizam, objavljeno je u srijedu.

Svi osuđeni osim jednoga podječu iz južnog dijela Xinjianga u kojemu su Ujguri većina, uključujući i osmoricu iz Kashgara, grada na Putu svile, izvijestio je režimski list Legal Daily na svojoj internetskoj stranici.

Mnogi Ujguri, turkofoni narod iz energentima bogatog Xinjianga, bune se zbog ograničenja što ih kineske vlasti nameću glede kulture, jezika i vjere. Kina pak tvrdi da im jamči visoku razinu slobode.

U jednom od slučajeva na koje se odnose presude, osuđeni je sumnjičen da je posjećivao ilegalne mrežne stranice i s njih skidao materijale koje "potiču vjerski zanos i propovijedaju 'sveti rat'" te "potiču na etničko neprijateljstvo", naveo je Legal Daily.

"To je dovelo do učinka u društvu vrijednog prijezira", prenio je list navode iz presude.

Drugi osumnjičenik osuđen je zbog širenja interetom materijala iz inozemstva koji "zastupaju vjerski ekstremizam i terorizam", piše list, koji nije objavio etničku pripadnost osuđenih, ali je ona vidljiva po njihovim imenima.

Kina tvrdi da su naoružane skupine Ujgura povezane s islamskim militantima u središnjoj Aziji i u Pakistanu i optužuje ih da vrše napade u cilju osnivanja neovisne države koju bi nazvali Istočni Turkistan.

Pojedine skupine za zaštitu ljudskih prava tvrde pak da Kina pretjeruje u tim optužbama, kako bi opravdala svoju politiku čvrste ruke u Xinjiangu.

Regija, koja ima strategijsku važnost na granicama između središnje Azije, Indije i Pakistana, često je poprište etnički motiviranog nasilja.

U travnju je 21 osoba ubijena u sukobima u blizini Kashgara, što je najkrvaviji obračun od srpnja 2009., kad je blizu 200 ljudi ubijeno u neredima u glavnom gradu Xinjianga Urumquiu.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙