FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lj. Alvir ponovno na čelu Saveza udruga obitelji nestalih

Autor: zdra
VUKOVAR, 29. lipnja 2013. (Hina) - Na 10. izbornom saboru Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja za predsjednicu Saveza većinom glasova ponovno je izabrana je Ljiljana Alvir, koja se i prethodne četiri godine nalazila na čelu toga saveza uduga.

Zahvalivši na reizboru, Ljiljana Alvir u govoru je ukazala na potrebu jače skrbi prema starim i nemoćnim članovima stradalničkih udruga, kojih je, kazala je, sve više, a s obzirom na to da su izgubili svoje najmilije, nemaju se na koga osloniti i zatražiti pomoć u obavljanju svakodnevnih poslova.

Iskazala je nezadovoljstvo sporošću procesa pronalaska pojedinačnih i masovnih grobnica u kojima su pokopane žrtve iz Domovinskog rata. Članovi udruga imaju osjećaj da ih se, kako vrijeme odmiče, "u tim procesima sve manje pita i traži njihovo mišljenje", rekla je. "Tražili smo i još tražimo da se u vladino Povjerenstvo za zatočene i nestale imenuje i jedan naš član jer mislimo da bi se time poboljšala komunikacija između povjerenstva i samih udruga", kazala je.

Dotaknuvši se ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU) istaknula je kako je to prilika da Hrvatska kao punopravna članica EU jače i značajnije utječe na Srbiju da dostavi podatke o mjestima na kojima su pokopane žrtve iz Domovinskog rata.

Prema riječima pomoćnika ministra branitelja Ivana Grujića, Hrvatska još traga za 1702 nestale osobe iz Domovinskog rata. Do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 4898 osoba od kojih su 3906 indentificirane. Na području Hrvatske evidentirano je ukupno 148 masovnih grobnica od kojih je 56 u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Grujić je najavio da će u srpnju započeti probna iskapanja na lokacijama u Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Riječ je o lokacijama za koje postoje određene informacije da su na njima pokopani posmrtni ostaci žrtava iz Domovinskog rata, napomenuo je.

Na izbornom saboru izabrani su i članovi ostalih tijela Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

(Hina) xzdra yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙