FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara radi na udruživanju

Autor: zdra
VUKOVAR, 22. lipnja 2013. (Hina) - Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara ubrzano radi na stvaranju i oblikovanju platforme za udruživanjem braniteljskih i stradalničkih udruga u jedinstvenu organizaciju na razini države i najavio je da će se konstituirajuća sjednica održati sredinom studenoga u Vukovaru.

U tijeku je izrada nacrta statuta i drugih potrebnih osnivačkih akata, navodi se u priopćenju toga stožera i dodaje kako će "osnivanje jedinstvene braniteljske organizacije biti simbolično posvećeno moralnoj i etičkoj dimenziji Vukovara 1991. godine s jasnom i nedvojbenom porukom ponovnoga jedinstva branitelja, stradalnika i hrvatskoga naroda u borbi za hrvatski Vukovar kao mjesta posebnoga pijeteta, te za drukčiju i bolju Hrvatsku".

U Stožeru se nadaju kako će u svojim aktivnostima naići na razumijevanje i suradnju aktualne vlasti na lokalnoj i državnoj razini, kako ne bi došlo do novoga zaoštravanja i pogoršavanja odnosa između njih i vlasti.

"Mi u Stožeru ne možemo i nećemo odustati od naših zahtjeva. Spremni smo naša upozorenja izrečena na mirnim prosvjednim skupovima u Vukovaru i Zagrebu ostvariti, te Vukovar, u mjesecu studenom ove godine, učiniti negostoljubivim za odgovorne na vlasti", ističu se.

Navodi se kako će članovi Stožera, uz pomoć istomišljenika i istinskih domoljuba, ako bude potrebno, već u studenome početi prikupljati potpise građana za to da se provede referendum o proglašenju Vukovara mjestom posebnoga pijeteta, ali i za promjenu Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina i njegova ponovnog usklađivanja s europskim zakonodavstvom i demokratskim standardima.

Kako se navodi, "u tim aktivnostima Stožer neće zaustaviti ni pokolebati prijetnje, pritisci i pokušaji unošenja unutarnjeg razdora među članove, kao ni sudske tužbe koje su počele stizati na adrese pojedinih članova". Dodaje se, kako rad Stožera podupire većina braniteljskih i stradalničkih udruga Grada Vukovara, osim Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora , Udruge udovica Domovinskog rata i Udruge branitelja Domovinskog rata Vukovar 1991., što je za Stožer neshvatljivo, pa i neprihvatljivo.

"Svima nama do sada je bilo nezamislivo da bi osobe koje su prošle i preživjele zarobljavanje i torture u srpskim koncentracijskim logorima, udovice čiji su muževi život dali u obrani hrvatskog Vukovara, kao i sami branitelji Vukovara mogli biti protiv ili ne podržati i ne sudjelovati, odnosno ne dati svoj aktivni ili bar simbolični doprinos projektu proglašenja Vukovara mjestom posebnoga pijeteta", ističe Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara.

(Hina) xzdra yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙