FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba i okrugli stol na Sveučilištu Humboldt u povodu ulaska Hrvatske u EU

Autor: vlar
ZAGREB, 28. lipnja 2013. (Hina) - Otvaranjem izložbe "Između Dunava i Jadrana" i okruglim stolom "Pogledi iz i na Slavoniju" na Sveučilištu Humboldt u Berlinu svečano će se obilježiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Ministarstvo kulture danas je priopćilo kako će u sklopu festivala Kroatien Kreativ, na Sveučilištu Humboldt 1. srpnja biti održana manifestacija "Slavonija – Kulturna raznolikost kao zaštitni znak nove zemlje-članice EU", okrugli stol "Pogledi iz i na Slavoniju" te otvorena izložba "Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske".

Izložba istražuje višestoljetne hrvatsko-njemačke veze te prati tragove njemačke manjine u Hrvatskoj. Njezin drugi dio posvećen je Zagrebu kao središtu političkog, ekonomskog i društvenog života Hrvatske, kao i hrvatskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a.

Okrugli stol "Pogledi iz i na Slavoniju" stavit će to područje u kontekst povijesnih zbivanja s posebnim naglaskom na prošlost Slavonije kao Vojne krajine u Habsburškoj Monarhiji, prateći nastanjivanje Nijemaca u 19. stoljeću.

Germanofono stanovništvo slavonskih gradova i sela uvelike je obilježilo historijat cjelokupnog područja, šireći vlastitu kulturu, obrte i jezik u gradovima poput Osijeka, Požege i Đakova, a skladan suživot naprasno je prekinut dvama svjetskim ratovima, ostavljajući nesagledive posljedice na Podunavske Švabe.

Gosti iz Mađarske i Srbije, Tamás Szalay i Slaviša Grujić, govorit će o kontinentalnom dijelu Hrvatske iz perspektive susjednih regija, Baranje i Vojvodine.

Manifestacija će početi govorom hrvatskog veleposlanika u Njemačkoj Mire Kovača, koji je, uz ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, pokrovitelj festivala Kroatien Kreativ 2013 s hrvatske strane, dok je pokrovitelj s njemačke strane savezni ministar kulture Bernd Neumann.

Programom Kroatien Kreativ tijekom cijele godine hrvatska se kultura predstavlja diljem Njemačke, stoji u priopćenju Ministarstva kulture.

(Hina) xpp/xvl ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙