FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ina: arbitražni sud odbacio zahtjeve Edisona

Autor: nbrc
ZAGREB, 28. lipnja 2013. (Hina) - Ina je danas izvijestila da je arbitražni sud donio odluku kojom su odbačeni zahtjevi talijanske kompanije Edison International koja je bila pokrenula arbitražni postupak protiv Ine vezano uz Ugovor o podjeli proizvodnje za ugovorno područje sjevernog Jadrana, odnosno blokove Izabela i Iris/Iva, a u tom je postupku Edison tražio naknadu od oko 140 milijuna eura.

U obavijesti koju je Ina objavila na Zagrebačkoj burzi navodi se kako su stranke dužne podmiriti pravne i druge troškove vezane uz taj arbitražni postupak.

INA nastavlja s otvorenim pristupom pregovorima u partnerskim projektima, u cilju pronalaska obostrano prihvatljivih rješenja za razlike u mišljenjima, kao i u navedenom projektu gdje je, kako navode, Inin cilj stavljanje imovine u funkciju i pokretanje proizvodnje u doglednoj budućnosti, zaključuje se u obavijesti Ine.

Talijanski je Edison u arbitražnom postupku od Ine tražio naknadu od oko 140 milijuna eura tvrdeći da Ina nije u potpunosti poštovala Ugovor o podjeli proizvodnje na blokovima Izabela i Iris/Iva u sjevernom Jadranu, što je Ina osporavala.

Edison je pokretanje arbitraže temeljio na navodima da Ina nije u potpunosti izvršavala svoje ugovorne obveze iz Ugovora te zahtjevao od Ine naknadu od oko 140 milijuna eura, kao i kompenzaciju izmakle koristi.

Iz Ine su u priopćenju iz rujna 2011. godine, u kojem su izvijestili o imenovanju predsjednika arbitražnog vijeća, istaknuli kako je Ina dostavila odgovor na obavijest o arbitraži u kojem je u cijelosti osporila navode Edison International, a ujedno je podnijela i protuzahtjev protiv te kompanije.

Inače, Edison i Ina su 2002. godine sklopili Ugovor o podjeli proizvodnje za ugovorno područje sjevernog Jadrana Izabela i Iris/Iva blokove.

Po podacima iz revidiranog financijskog izvješća Ine za prošlu godinu, na plinskom polju Izabela instalirane su dvije platforme, svi su razradni radovi na tom polju završeni tijekom 2010. godine te su platforme Izabela jug i Izabela sjever još od svibnja, odnosno srpnja 2010. spremne za početak proizvodnje.

Iako tehnički spremne, platforme trenutno još nisu u proizvodnji zbog nedovršenih pregovora između Ine i Edisona, a jednom kad krene proizvodnja Inin udio plina u plinskom polju Izabela iznosit će oko 45 posto, navodi se u izvješću Ine za prošlu godinu.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙