FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijedlog manjeg komunalnog doprinosa u proceduri zagrebačke Skupštine

Autor: dber
ZAGREB, 27. lipnja 2013. (Hina) - Kako bi se građanima Zagreba olakšalo plaćanje komunalnog doprinosa prilikom legalizacije bespravne gradnje, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je u proceduru Gradske skupštine izmjene odluke o komunalnom doprinosu, što su članovi skupštinskog Odbora za kontrolu pod vodstvom Davora Bernardića ocijenili dobrim potezom.

"Svi se slažemo da komunalni doprinos treba smanjiti, ali i dalje ne znamo kojom analizom je utvrđen predloženi cjenik za četri zone s iznosima umanjenim od 30 do 60 posto", kazao je član Odbora za kontrolu Zvone Brumnić (SDP), na što mu je kolega Ante Dodig iz Nezavisne liste Milana Bandića odgovorio kako je to učinjeno na prijedlog gradonačelnika i zbog smanjene kupovne moći građana unazad pet-šet godina.

Upozorio je i kako se zbog visoke cijene komunalnog doprinosa malo ljudi odlučivalo na pokretanje postupka legalizacije bespravne gradnje te pozdravio činjenicu što se broj takvih zahtjeva iz dana u dan povećava jer će se, naveo je, u legaliziranim zgradama konačno moći naplaćivati komunalna naknada.

Izmjenama odluke o komunalnom doprinosu pravo na popust pri legalizaciji objekata imat će hrvatski branitelji, a popust će dobiti i oni vlasnici koji su sudjelovali u izgradnji komunalne infrastrukture samodoprinosom ili na sličan način, objasnio je predstavnik predlagatelja, Dinko Bilić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Naveo je i da će se omogućiti otplata u ratama, ali i popust od 25 posto za jednokratnu uplatu. Osim toga, građanima koji ozakonjuju stambenu zgradu ili stan za vlastite potrebe ukupno izračunati obujam komunalnog doprinosa umanjit će se za 300 metara kubnih kod ozakonjenja stana, odnosno za 600 metara kubnih kod ozakonjenja zgrade.

Svima koji su već uplatili veće cijene komunalnog doprinosa, nastala razlika bit će vraćena, rekao je Bilić.

Na sjednici Odbora za kontrolu bilo je riječi i o prijedlogu izmjene odluke o utvrđivanju naknade za zbrinjavanje otpada i određivanju granice područja za umanjenu vrijednost nekretnine temeljem odluke Ministarstva zaštite okoliša i prirode kojom se iznos za umanjenu vrijednost nekretnina povećava s 15 na 30 posto.

Pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras rekao je da odlagalište otpada na Jakuševcu radi legalno, demantirajući tvrdnje članice Odbora Margarete Mađerić (HDZ). Na njezinu ocjenu da se predugo čekalo na cjeloviti Plan gospodarenja otpadom odgovorio je da im u izradi tog plana odmaže činjenica što nitko neće odlagalište "u svom dvorištu", ali da će nastojati to riješti u narednom četverogodišnjem mandatu jer se odlagalište na Jakuševcu planira zatvoriti do 2018.

(Hina) xbdj yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙