FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Protjeran i treći iranski diplomat

Autor: rmav
SARAJEVO, 27. lipnja 2013.(Hina) - Iranski diplomat koji nije bio u sastavu osoblja veleposlanstva te zemlje u Bosni i Hercegovini protjeran je iz nje nakon što su bosanskohercegovačke vlasti konstatirale kako je on "prekršio imigracijske propise", prenose u četvrtak lokalni mediji.

Prema pisanju sarajevskog "Dnevnog avaza", Muhsin Bayat Giashi deportiran je u srijedu redovitom zrakoplovnom linijom za Istanbul, u pratnji agenata službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

To je već treći iranski diplomat koji je udaljen iz BiH nakon što su prije nepunih mjesec dana nepoželjnim osobama proglašena dva akreditirana diplomata pri veleposlanstvu u Sarajevu za koje se smatralo da su se bavili špijunažom.

Njihov identitet nije objavljen, no mediji su doznali kako je Giashi, koji također ima diplomatsku putovnicu svoje zemlje, ranije ovog tjedna uhićen i smješten u središte za ilegalne migrante u okolici Sarajeva.

Nakon njegova privođenja ustanovljeno je kako on nije akreditiran pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH pa mu samim tim nije ni priznat status diplomata s imunitetom.

Njegovo protjerivanje uslijedilo je nakon što je iz iranskog veleposlanstva u Sarajevu potvrđeno da za njega neće tražiti status člana svog osoblja, a Giashiju su navodno istodobno preporučili da se ne žali na rješenje o deportaciji pa je on nakon toga i ukrcan u zrakoplov i poslan u Istanbul uz zaštitnu mjeru trogodišnje zabrane ulaska u BiH.

"Avaz" tvrdi kako je vlada Irana zbog ovoga već uputila prosvjednu notu vlastima BiH no za sada nije jasno hoće li biti poduzete recipročne mjere prema bosanskohercegovačkim diplomatima koji borave u Teheranu.

Vlasti BiH i Irana su tijekom rata uspostavile bliske političke veze koje su rezultirale i važnom vojnom pomoći Teherana Armiji BiH. Bliska suradnja održavana je i u prvim poslijeratnim godinama no nakon pritiska zapadnih zemalja, a posebice SAD koje Iran optužuju za poticanje terorizma, ti su odnosi značajno reducirani.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙