FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasmussen: Gruzija bliže članstvu u NATO-u

Autor: bnov
TBILISI, 26. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Gruzija se približila prijamu u NATO, ali ta bivša sovjetska republika mora još poduzeti važne reforme prije nego što postane njegova članica, izjavio je u srijedu glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Anders Fogh Rasmussen.

"Gruzija je bliže prijamu, ali pred njom je još puno posla", kazao je Rasmussen na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s gruzijskim premijerom Bidzinom Ivanišvilijem u Tbilisiju.

NATO je prije izrazio zabrinutost zbog brojnih istraga koje se provode protiv nekadašnjih visokih dužnosnika prijašnje gruzijske vlade otkako je na mjesto premijera došao Ivanišvili nakon pobjede njegove koalicije na parlamentarnim izborima u listopadu 2012.

Tom je pobjedom okončano devet godina dominacije stranke predsjednika Mihaila Saakašvilija te Gruzija sada ima kombiniranu vlast na vrhu države.

Ivanišvili je, međutim, kazao da će nastaviti prozapadnu orijentaciju Gruzije, kojoj je težila i prethodna vlada, posebice glede prijama u NATO i EU.

Tbilisi već godinama teži pridruživanju NATO-u, čemu se snažno protivi Rusija, s kojom se Gruzija sukobila 2008. u kratkom ratu za nadzor nad Južnom Osetijom, gruzijskom separatističkom republikom.

Gruzija od svih zemalja nečlanica Saveza najviše pridonosi međunarodnoj koaliciji NATO-a u Afganistanu, s oko 1550 vojnika raspoređenih u južnoj provinciji Helmand.

(Hina) xbnš ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙