FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ: SDP-ov čakovečki gradonačelnik prekršio zakon

Autor: tjak
ČAKOVEC, 26. lipnja 2013. (Hina) - "Svojim postupcima novoizabrani čakovečki gradonačelnik SDP-ovac Stjepan Kovač prekršio je Zakon o lokalnoj samoupravi, gradski statut, ali i povrijedio demokratske standarde", rekao je danas predsjednik HDZ-a Međimurske županije Darko Horvat.

Horvat je na konferenciji za novinare u stranačkim prostorijama u Čakovcu komentirao Kovačevu odluku o poništenju izbora predsjednika gradskog kotara Zapad.

Konstituirajuća sjednica Vijeća gradskog kotara Zapad, na kojoj je za predsjednika izabran HDZ-ovac Ivica Kirin, održana je 19. lipnja. U tom kotaru HDZ ima dva vijećnika, a koalicija SDP-HNS-HSS pet, no dva dana poslije gradonačelnik Kovač, pozivajući se na 49. članak Statuta grada, poništava odluku Vijeća i za taj isti dan saziva novu sjednicu.

Horvat je rekao da se zbog takve odluke, bez odgovarajućeg objašnjenja, postavlja pitanje je li to samo "provođenje sile mladoga i neiskusnoga gradonačelnika ili propagiranje politike podobnosti dok se volja vijećnika stavlja u drugi plan".

S takvom odlukom, koju u HDZ-u nazivaju samovoljom SDP-ove vlasti, neće se miriti, nego će mjerodavnome ministarstvu podnijeti zahtjev za ispitivanje zakonitosti.

Horvat je objasnio zašto su raspuštena tri općinska odbora i čakovečki Gradski odbor HDZ-a ističući kako su općinski odbori raspušteni pošto su analizirani rezultati lokalnih izbora, a u te tri općine: Pribislavcu, Svetom Jurju na Bregu i Vratišincu rezultati su bili lošiji nego 2009. godine.

Zato su imenovani povjerenici koji imaju zadaću u šest mjeseci osnovati nove općinske odbore i pripremiti ih za parlamentarne izbore.

Govoreći o raspuštanju čakovečkoga Gradskog odbora HDZ-a, Horvat je istaknuo kako rezultati u županijskome središtu nisu bili loši, ali su bili ispod očekivanja. Zato je Sunčana Glavak na sjednici Gradskog odbora dala ostavku te je izabran novi predsjednik.

No, dodao je Horvat, s takvom procedurom nije bilo zadovoljno nekoliko članova koji su napustili sjednicu pa on "samu sjednicu stavlja pod znak upitnika". Za povjerenika je imenovan bivši ministar i veleposlanik Marijan Ramuščak, zaključio je.

Na novinarsko pitanje znači li to da je HDZ u 21 preostaloj općini i na razini Međimurske županije ostvario bolji rezultat, Horvat je odgovorio da će o svim rezultatima raspravljati županijsko predsjedništvo.

(Hina) xtjak ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙