FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski zastupnici razvodnili Hollandov zakon o transparentnosti

Autor: slek
PARIZ, 25. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Francuski zastupnici su u utorak razvodnili planove da se političare prinudi da objave svoje bogatstvo i podržali teške kazne protiv novinara koji objave te informacije zadavši neugodan udarac nastojanju predsjednika Franocisa Hollandea da ojača transparentnost.

Hollandeova vlada je potaknuta ostavkom ministra proračuna zbog tajnog bankovnog računa u Švicarskoj predložila zakon u travnju kako bi prisilila političare da prijave svoju imovinu, prihode i mogući sukob interesa neovisnom tijelu.

Zabrinuti međutim za svoju privatnost zastupnici donjeg doma parlamenta uključujući i one iz Hollandeove Socijalističke stranke glasovali su za izmijenjenu inačicu zakona koji će osigurati tu informaciju samo onima koji je izričito zatraže i zabranit će objavljivanje pojedinosti.

Svako kršenje ove zabrane stajalo bi godinu dana zatvora i može dovesti do globe od 45.000 eura što će sigurno kočiti novinare da koriste ove prijave.

Prvotni nacrt zakona imao je za cilj učiniti francuski politički sustav jednim od najtransparentnijih među zapadnim zemljama te obnoviti povjerenje birača nakon skandala s neprijavljenim bankovnim računom u Švicarskoj Jeroma Cahuzaca.

Ovaj prijedlog zakona je dio paketa zakona čiji je cilj borba protiv prijevara i korupcije jačanjem ovlasti poreznih inspektora i carinika. Zakon jača kazne za ozbiljne prijevare i daje pravnu zaštitu zviždačima gospodarskiog i financijskiog kriminala.

Prema zakonu će zemlja koja Francuskoj odbije dati porezne informacije biti od 2016. stavljena na crnu listu poreznih rajeva.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙